Alarmantan položaj

BiH: Žene na selu su izolirane, nemaju godišnjeg niti plaću

Caritas obilježava Međunarodni dan žena sa sela
Lifestyle / Flash | 15. 10. 2017. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Caritas biskupije Banja Luka obilježava Međunarodni dan žena sa sela organiziranjem raznih aktivnosti i događaja s ciljem da žene iz ruralnih područja budu vidljivije i da se jača senzibilnost i svijest svih nas o pokretačkoj snazi, marljivosti i svestranosti žena iz ruralnih područja.

''Međunarodni dan žena na selu obilježava se svake godine 15. listopada i danas je prilika da upozorimo na alarmantan položaj žena na selu u Bosni i Hercegovini. Statistika pokazuje da 60 posto stanovništva BiH živi u ruralnim područjima koja često imaju vrlo lošu infrastrukturu, udaljena su i nepovezana'', navodi se u priopćenju Caritasa biskupije Banja Luka.

Žene na selu se suočavaju s višestrukim barijerama i problemima, od osnovnih egzistencijalnih potreba, ograničenih ekonomskih mogućnosti, siromaštva, pa do nepovoljnih razvojnih politika koje ugrožavaju održivost ruralnih djelatnosti. Kvaliteta života na selu stagnira, žene u ruralnim područjima su izolirane, distancirane od važnih društvenih i ekonomskih tokova, rade teške fizičke poslove i po 16 sati dnevno, nemaju slobodnog vremena niti godišnjeg odmora, za svoj rad najčešće ne primaju plaću, a u mnogim slučajevima nemaju ni zdravstveno ni mirovinsko osiguranje ili porodiljni dopust.

Njihov položaj je nepovoljan, a doprinos neprepoznat i nepriznat. Caritas biskupije Banja Luka kroz projekt ''Poštujmo žene iz ruralnih područja'' koji financira Europska unija potiče afirmaciju žena iz ruralnih područja s ciljem da žene budu svjesnije svojih vrijednosti, kvaliteta i doprinosa kojeg daju zajednici, ekonomiji i društvu. Kroz različite projektne aktivnosti ženama se pružaju informacije o njihovim pravima, organiziraju se edukacije o poduzetništvu i poljoprivrednoj proizvodnji te im se pruža podrška u realiziranju njihovih resursa.

''Ukazujemo na odgovornost i efikasnost donositelja odluka i svih javnih institucija da omoguće ženama iz ruralnih područja: izravno povezivanje s potrošačima i plasman njihovih proizvoda na lokalno tržište, adekvatnu zaštitu, podršku i oporavak kad je riječ o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji, uključenje u društveni, kulturni i ekonomski život zajednice kao i proces donošenja odluka i strategija na lokalnom nivou, povoljnije kreditne linije razvojnih banaka za žene iz ruralnih područja, ciljana sredstva za poticaje ministarstava poljoprivrede za podršku projektima žena u poljoprivrednoj proizvodnji i kućnoj radinosti, dostupnost izvaninstitucionalnih usluga ženama iz ruralnih područja poput programa obrazovanja odraslih i razvoja specifičnih vještina'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close