Održivi odgovor za HIV i tuberkulozu

BiH zadržala najnižu stopu obolijevanja od HIV-a u regiji

Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da je od 1989. do 2016. godine registrirano 228 osoba sa HIV pozitivnim statusom.
Lifestyle / Flash | 08. 05. 2018. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je zadržala najnižu stopu obolijevanja od HIV-a i AIDS-a u regiji, dok je u Crnoj Gori je stopa novoinficiranih relativno niska i stabilna, istaknuto je na ministarskom sastanku u Skoplju zemalja Jugoistočne Europe pod nazivom "Održivi odgovor za HIV i tuberkulozu".

Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da je od 1989. do 2016. godine registrirano 228 osoba sa HIV pozitivnim statusom.

Hrapović je naveo da je i stopa sa AIDS dijagnozom niska, sa manjim fluktuacijama u 2015. godini, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja Crne Gore, piše Srna.

Prema njegovim riječima, pozitivni rezultati u velikoj mjeri su ishod velike i dugogodišnje podrške i zajedničkog rada sa Globalnim fondom, koji je, za potrebe uspostavljanja i provođenja programa kontrole HIV-a i tuberkuloze u Crnoj Gori, osigurao 10,6 milijuna dolara.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je na skupu da je BiH zadržala najnižu stopu obolijevanja od HIV-a i AIDS-a u regiji, a broj oboljelih od tuberkuloze u BiH je u ovom periodu prepolovljen, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

S obzirom na to da BiH od 2015. godine više nije u grupi zemalja koje mogu aplicirati za grantove Globalnog fonda, izrađeni su planovi tranzicije za nastavak prevencije, liječenja i njege.

U priopćenju se navodi kako su planovi izrađeni kako bi se zadržali postignuti rezultati i kako ne bi došlo do porasta novih infekcija HIV-a i tuberkuloze, čije bi liječenje bilo skuplje za BiH nego investicija u prevenciju, ranu dijagnozu i brzi početak liječenja i njege.

Makedonski ministar zdravstva Venko Filipče naglasio je da je Makedonija za programe prevencije opakih epidemija osigurala 1,5 milijuna eura, kao i da su potpisani ugovori sa 15 organizacija koje provode preventivne aktivnosti kod ključne populacije za HIV, prenijeli su lokalni mediji.

Izvršni direktor Globalnog fonda za borbu protiv HIV, malariju i tuberkulozu Peter Sands izjavio je da je u mnogim zemljama u posljednjoj deceniji primijećeno smanjenje mortaliteta izazvanog tuberkulozom za 50 posto, dok broj ljudi koji žive sa HIV-om i sidom nastavlja da se uvećava.

Kopirati
Drag cursor here to close