Opet

BiH je i na ovom crnom popisu

Rafinerije nafte i topionice metala drugi su glavni izvori tog zagađenja u svijetu, navode iz Greenpeacea.
Lifestyle / Flash | 19. 08. 2019. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Žarišta antopogenih emisija sumpordioksida

Prema podacima iznesenim u analizi koju je proveo Greenpeace, termoelektrane i industrije koje spaljuju ugalj i naftu odgovorne su za dvije trećine žarišta antropogenih emisija sumpordioksida (SO2) koje su registrirali NASA sateliti.

Rafinerije nafte i topionice metala drugi su glavni izvori tog zagađenja u svijetu, navode iz Greenpeacea.

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju ističe da se Bosna i Hercegovina opet našla na popisu najgorih.

''Rješenja za problem katastrofalno visokih emisija sumpordioksida iz BiH termoelektrana postoje i trebala su se davno implementirati. Nažalost, BiH donositeljima odluka je, po svemu sudeći, profit daleko važniji od zdravlja stanovništva'', istaknuo je Žiško, priopćeno je iz tog centra.

Analitičar u "Greenpeace Nordic" Lauri Myllyvirta je rekao da je izgaranje fosilnih goriva poput uglja, nafte i plina najveći izvor emisije SO2, što za rezultat ima katastrofalno zagađenje zraka koje prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme stanovništva.

''Čista energija mogla bi uštedjeti milijarde dolara na zdravstvenim troškovima i sačuvati tisuće života svake godine'', rekao je Myllyvirta.

Sunil Dahiya iz "Greenpeacea" Istočne Azije je rekao da zagađenje zraka i problem klimatskih promjena dijele isto rješenje.

''Vlade širom svijeta su dužne zaštititi zdravlje svojih građana tako što će prestati ulagati u fosilna goriva i preorijentirati se na korištenje sigurnih i održivih izvora energije'', naglasio je Dahiya.

Kopirati
Drag cursor here to close