DVD Bosanska Krupa

Bh. vatrogasci sudjelovali na Firefighter Combat Challenge

Prvenstvo je održano u organizaciji Prostovoljnog gasilskog društva (PGD) Radovljica uz sudjelovanje 208 dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca iz 16 europskih zemalja.
Lifestyle / Flash | 23. 09. 2019. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vremenu od 20. do 22.09.2019. godine na Bledu, Republika Slovenija, održano je europsko vatrogasno prvenstvo u Firefighter Combat Challenge (FCC) popularno nazvano kao ''najtežih dvije minute u sportu''.

Prvenstvo je održano u organizaciji Prostovoljnog gasilskog društva (PGD) Radovljica uz sudjelovanje 208 dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca iz 16 europskih zemalja.

Pored natjecatelja iz Europe na prvenstvu su sudjelovali i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa koji su nastupili po prvi put te dostojno predstavljali Bosnu i Hercegovinu, Općinu Bosanska Krupa i sve vatrogasce iz Bosne i Hercegovine.

Članovi DVD-a Bosanska Krupa su nastupili u pojedinačnoj i tandem (parovi) kategoriji u sastavu Denis Džajić i Kenan Mulalić kao INZA TEAM.

Foto: PR / Denis Džajić i Kenan Mulalić na FCC natjecanju kao INZA TEAM

U generalnom plasmanu pojedinačno zauzeli su 163 i 164. mjesta od 208 natjecatelja sa vremenima 2,38s i 2,39s a u kategoriji tandema (parova) zauzeli su 92. mjesto od 117. ekipa sa vremenom 2,03s.

Odlazak na ovo prestižno vatrogasno natjecanje je ostvareno uz pomoć INZA GROPE iz Sarajeva, a tehničke i kondicijske pripreme su pomogli ZLATNA NIT doo Bosanska Krupa i TEVE VARNOST ELEKTRONIKA doo Visoko.

Firefighter Combat Challenge prvi je put je organiziran u SAD-u prije 25 godina da bi se ubrzo, zbog svoje atraktivnosti, proširio i na Europu, točnije u Berlin koji je bio prvi europski organizator ovog natjecanja. Nakon Berlina prije 10 godina natjecanje se seli i u Sloveniju.

Na natjecanju mogu sudjelovati profesionalni i dobrovoljni vatrogasci te muškarci i žene koji se natječu na istoj stazi pod istim pravilima i elementima bez obzira na dob ili spol. Rezultati se evidentiraju kroz generalni plasman svih sudionika, po tri osnovne kategorijama pojedinačno, parovi i štafeta (3-5 sudionika) te pod  kategorijama u okviru tri osnovne a na osnovu dobi natjecatelja i spola. 

Staza se savladava u kompletnoj vatrogasnoj zaštitnoj opremi nošenjem vatrogasnog crijeva od 20kg uz toranj na treći kat, izvlačenjem uz pomoć užeta tereta od 20 kg, pomjeranje željezne klade od 72,5kg sa 4 kg teškim kladivom u dužini od 1,5 m, slaloma od 42,6 m i povlačenjem vatrogasnog „C“ ø52 crijeva pod pritiskom u dužini od 22,8 m, simulacije gašenja požara te simulacija spašavanja nošenjem lutke od 79,4 kg u dužini od 30,5 metara.

Kopirati
Drag cursor here to close