Liječnici

Bebu ne treba podizati u uspravan položaj da bi podrignula

Lifestyle / Flash | 22. 03. 2016. u 13:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon hranjenja na bočicu, većina roditelja podigne dijete u naručje u uspravan položaj, osloni njegovu bradu o svoje rame i čeka da beba probavi konzumirano mlijeko glasnim podrigivanjem, no njemački znanstvenici smatraju da bi tu praksu trebalo prekinuti jer je nepotrebna, piše Hina.

Držanjem djeteta u naručju na način da mu je trbuščić u vertikalnom položaju ne smanjuje se vjerojatnost da će povratiti. U tom će položaju samo zaprljati odjeću u predijelu ramena, tvrde stručnjaci u tekstu objavljenom u travanjskom broju njemačkoga časopisa "Eltern".

Preporučuju da se dijete nastavi mirno držati u naručju u istom poluhorizontalnom položaju, jer organizmu dojenčeta nije potrebna pomoć pri ispuštanju viška zraka koji je progutalo tijekom hranjenja mlijekom iz bočice.

Tvrde da se refluks, odnosno stanje u kojemu se želučani sadržaj vraća iz želuca u jednjak, kod beba ne može izbjeći i normalna je pojava budući da mišić sfinkter koji se nalazi između djetetova želuca i jednjaka još nije u potpunosti razvijen.

Dodaju i da je mlijeko koje se 'bljucne' neposredno nakon obroka pH neutralno, za razliku od povraćanja, zbog čega neće iziritirati djetetovu usnu šupljinu ni jednjak.

Kopirati
Drag cursor here to close