Mostarska lasta iskreno

Balić: Mi smo voljeli Stari most kao najstarijeg Mostarca

Balić je rekao kako su svi građani Mostara onaj Stari most voljeli, jer se sve odigravalo na njemu, ali i pod njim.
Lifestyle / Flash | 09. 11. 2017. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legendarna mostarska lasta Emir Balić za Avaz.ba je kazao kako sadašnji most nije onaj Stari most kojeg on pamti i uz koji je odrastao.

''Ja sam na njemu cijeli život proveo, a sada mi je 83. godina. Osvojio sam na njemu 13 puta prvo, tri puta drugo i isto toliko treće mjesto. Punih 65 godina sam u skokovima. Ovaj sadašnji most će zavoljeti mlađe generacije, ali su mnogi mislili, kada se izgradi da će povezati narode. Uvijek sam govorio da je  narode lako povezati, međutim, treba povezati politiku da sve to sredi, da Mostar bude kao što je nekad bio, multinacionalni i jedinstven, kao u cijeloj bivšoj Jugoslaviji'' kazao je Balić na početku.

Naglasio je kako ovaj novi-stari most privlači veliki broj turista koji dolaze u Mostar iz cijelog svijeta.

''Mi smo kao Klub skakača u vodu Mostar, još prije rata, na onom srušenom mostu organizirali "Kup del mondo". I kada je srušen Stari most, imali smo skokove sa tromboline, poslije je došao "Red Bull", koji je dao novu popularnost Starom mostu. Ove godine, to je uživo pratilo 17.000 gledatelja, a širom svijeta 23 milijuna'', rekao je Balić.

Balić je rekao kako su svi građani Mostara onaj Stari most voljeli, jer se sve odigravalo na njemu, ali i pod njim.

''Igranke, nogomet... tu je počeo Bajević, Rebac, Mujić, Ćurković. Znalo se da po cijeli dan ne idemo kući, hranili smo se voćem koje je raslo na obalama Neretve. Vjerujte, ja nisam išao na more, cijeli školski raspust sam provodio na Neretvi'', ističe Balić.

Osvrnuo se i na rušenje Starog mosta, kazavši da je to mnoge građane Mostara degradiralo u tolikoj mjeri da su psihički oslabili.

''Mi smo voljeli Stari most kao najstarijeg Mostarca, jer je napravljen 1566. godine i preko njega je prešlo tisuće ljudi, generacija, turista... Proživio je mnoge ratove, čak je i potrese i oluje izdržao, ali nažalost, nije izdržao granate, ove koje su ga dotukle. To je bila velika žalost. Vjerujte da dan žalosti nismo pravili kada su ljudi ginuli, ali kada je srušen Stari most, proglasili smo Dan žalosti'', zaključuje Balić.

Podsjećamo, Stari most je strušen  9. studenog 1993. godine u 10 sati i 16 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close