FHN

Učenici i studenti obilježili Dan neovisnosti BiH

"Mišljenja sam da naši studenti jasno znaju koja je njihova država i da žele ovdje naći svoje mjesto pod suncem, te se nadam ako se zajednički potrudimo da im to možemo i omogućiti", kazala je ministrica.
Lifestyle / Flash | 28. 02. 2018. u 02:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Univerziteta 'Džemal Bijedić', Unija studenata navedenog univerziteta, Srednje Poljoprivredne i tekstilne škole, Karađoz-begove medrese, Osnovne škole Zalik, Srednje medicinske škole, Druge gimnazije, te Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod' - Gradsko društvo Mostar i džemata Zalik upriličena je svečana akademija.

Akademija je održana u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta u Mostaru, a povodom Dana neovisnosti BiH.

"Ovo je jedan od najznačajnijih trenutaka za nas i našu domovinu. Ideju da na ovaj način organiziramo manifestaciju i proslavu i obilježavanje Dana neovisnosti naše suverene domovine Bosne i Hercegovine smo, na neki način, kandidirali prije više godina u razgovoru sa svim onim koji su rukovodili određenim institucijama", kazao je između ostaloga Šefik ef. Čavčić.

U svečanom programu nastupili su učenici Druge gimnazije, O.Š. Zalik, Srednje medicinske škole, Karađoz-begove medrese, te Srednje tekstilne i poljoprivredne škole.

"Jedan od ciljeva svečanosti je bio da učenici i studenti daju svoj maksimalan doprinos obilježavanju Dana neovisnosti BiH, te je u tom smislu BZK 'Preporod' u suradnji sa Unijom studenata raspisala natječaj za montažu najboljeg video clipa pod temom 'Zašto volim BiH'.

Na ovoj akademiji proglašeni su najbolji iz kategorije studenata, i iz kategorije učenika srednjih škola. Kod studenata prvi je bio Hamdo Karaga sa Ekonomskog fakulteta, a kod srednjoškolaca pobjednik je Vedad Begluk iz Druge gimnazije", kazao je predsjednik BZK 'Preporod' Mostar Haris Omerika.

"Drago mi je da se ova svečanost održala na Fakultetu humanističkih nauka i mislim da je to vrlo jasna poruka kada govorimo o Danu neovisnosti i kada je vrlo aktualna priča o odlascima, te mislim kako o tom prazniku, Bosni i Hercegovini, i njenim perspektivama treba upravo govoriti na visokoškolskim ustanovama.

Mišljenja sam da naši studenti jasno znaju koja je njihova država i da žele ovdje naći svoje mjesto pod suncem, te se nadam ako se zajednički potrudimo da im to možemo i omogućiti.

Nije upitna ljubav prema domovini, ni proslava ovog praznika, ali se treba razgovarati s mladima kako bi se pronašli najbolji načini da našoj djeci pružimo mogućnosti koje zaslužuju u svojoj zemlji, a ne van granica BiH", kazala je između ostaloga ministrica obrazovanja i znanosti FBiH Elvira Dilberović.

Kroz program posjetitelji su mogli čuti i vidjeti izvedbe pjesama, performans, igrokaz, a na kraju su dodijeljene nagrade najboljima iz već spomenutog natječaja u izradi video clipa.

Kopirati
Drag cursor here to close