Mostarka i Zeničanka pokrenule kampanju

#ispodfiltera | Instagram nije vaše pravo lice

„Ispod filtera nalaze se sve (ne)savršenosti, ali #ispodfiltera nalaziš se prava ti“ – moto je kampanje #ispodfiltera.
Lifestyle / Flash | 09. 11. 2020. u 11:40 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije studentice iz Mostara i Zenice, odlučno su krenule u borbu protiv lažne instagram stvarnosti.

Kampanju pod nazivom #ispodfiltera pokrenule dvadesetdvogodišnja Selma i dvadesetjednogodišnja Adna, koje su na ideju došle samo promatrajući utjecaj društvenih mreža na njihove vršnjake, ali i njih same.

''Kampanju #ispodfiltera smo pokrenule kao polaznice prve CAT digitalne akademije za menadžere društvenih mreža. Smatramo da puno mladih pada na lažnu sliku  koja im se plasira i da im je potrebno nešto sa čime se mogu poistovjetiti kada je u pitanju ova tematika'', rekle su naše sugovornice, dodajući da im je osnovni cilj kampanje skrenuti pozornost na realnu sliku koja se krije iza ‘’ljepote savršenstva društvenih mreža’’ te na taj način povećati samopouzdanje uslijed sve većeg utjecaja fizičkog izgleda na emotivni i psiho-socijalni razvoj.

No s obzirom na težnju savršenstvu, djevojke su na samom početku kampanje bile skeptične, ali su ih dočekale pozitivne reakcije. Kako je vrijeme odmicalo, kažu, broj pratitelja i podrške se povećavao.

''Kada smo tek krenule sa realizacijom bile smo skeptične, a sada smo ponosne na ono što smo postigle. Još uvijek nismo radili istraživanja o utjecaju društvenih mreža na mlade, a sredstva koja imamo ne obuhvaćaju istraživanja.  Jedina istraživanja koja smo radili su ankete putem Instagrama. Zahvaljujući njima smo potvrdili naše hipoteze i usmjerili naš rad'', rekle su Adna i Selma.

Djevojke smatraju da mladi imaju pogrešnu sliku o sebi radi stalnog bombardiranja savršenstvom na društvenim mrežama, što ih je ujedno i navelo da rade kampanju baš na ovu temu.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 

 

Objavu dijeli #ispodfiltera (@ispodfiltera)

''Nažalost, mnogo mladih ima narušeno samopouzdanje, a tu smo temu obradili zajedno sa stručnjakom'', kažu djevojke

Arnela Memić iz Centra za psihološku pomoć Sensus, govoreći o temi samopouzdanja za kampanju #ispodfiltera rekla je da mladima nije lako živjeti u svijetu prikazanog savršenstva.

''Mladim ljudima u vremenu društvenih mreža i savršenih slika, putovanja, savršenih prijatelja i savršenih života koje svakodnevno imaju priliku gledati u svojim telefonima nije nimalo lako. Društveni pritisak je izuzetno jak i teško mu se oduprijeti jer mi kao ljudska bića imamo potrebu da pripadamo grupi. Svako odstupanje od mišljenja i ponašanja većine nosi rizik izopćavanja i osude. Ono što bih naglasila i poručila mladim ljudima bez obzira na sve je da zapamte da ne moraju biti savršeni jer nitko nije savršen. Bez obzira kako nečiji životi izgledali na Instagramu svi mi imamo teške trenutke i probleme, svi se ponekad osjećamo neshvaćeno i usamljeno i to je apsolutno normalno i ljudski", poručila je.

Inače, svikoji žele podržati ovu kampanju, koja pokazuje naš stvari izgled mogu objaviti svoju sliku bez filtera i označiti profil ili poslati fotografiju na profil kako bi administratorice stranice to podijelile putem storija čime bi pokazali kako smo svi lijepi bez moći filtera koji nam se nameću.

 

Kopirati
Drag cursor here to close