Ferate "Srce Veleža"

62-godišnjakinja je bila penjačica s dugogodišnjim iskustvom, ovo je bila jako teška Ferata

''Imate lakših i težih ferrata, ovo je bila jedna jako teška ferata, oni su znali za to, dobro su se informirali i spremili'', kazao je Muhamed Izdirević.
Lifestyle / Flash | 29. 05. 2023. u 12:19 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šezdesetdvogodišnja državljanka Republike Hrvatske, koja je rano jutros spašena s litice na Veležu, bila je penjačica s dugogodišnjim iskustvom, potvrdio je za Bljesak.info, Muhamed Izdirević jedan od onih koji su bili dio skupine penjača na Feratu "Srce Veleža", a u kojoj se nalazila i unesrećena.

''To nije bilo neiskustvo, ona se proklizala na jednom rukohvatu, nije ga uspjela dohvati i pala je. Naravno imala je sigurnosnu opremu koja ju je sačuvala, pala je par metara pri čemu se udarila u stijenu i zadobila ozljede'', objašnjava Izdirević .

Najbolji penjači s dugogodišnjim iskustvom

Izdirević je planinarima iz Hrvatske bio na usluzi kao lokalni poznavatelj terena Ferate "Srce Veleža", kao i jedan od onih koji je nakon nesreće pozvao spašavanje hrvatske državljanke.

''Tu grupu poznajem već neko vrijeme, oni su poznato planinarsko društvo iz Hrvatske. Svi su profesionalci i grupa je bila birana. Došli su u velikoj grupi od 25 članova ali samo njih šest i njihova dva vodiča bili su probrani za penjanje po ovoj Ferati. To su najbolji penjači, oni s dugogodišnjim iskustvom'', kazao je.

Objašnjava, penjanja po ovoj Ferati su osigurani putevi koji maju nogostupe, sajle sve potrebno za penjanje po litici, a koristi se i posebna oprema za penjanje koju su penjači iz Hrvatske imali. No zna se dogoditi nesreća.

''Imate lakših i težih ferata, ovo je bila jedna jako teška ferata, oni su znali za to, dobro su se informirali i spremili. Kod nas su već ranije prošli nekoliko njih i bilo im je poznato'', ističe.

Naime, Ferata „Srce Veleža“ je dugačka oko 600 metara i na toj dužini sajle treba savladati oko 400 metara visinske razlike koju su izradili članovi PD „Treskavica“ iz Sarajeva s partnerima.

Ferate može praviti tko gdje želi i kakve želi

No kada je riječ o pravljenju Ferata iz GSS u BiH kazali su kako je problem to ''što se ne zna tko ih i gdje pravi kao i tko je zadužen za njih''.

@bljesak.info Pogledajte kako izgleda litica odakle je spašena planinarka iz Hrvatske #velez #spasioci #gss #planinarenje #viaferrata #mostar ♬ original sound - Bljesak

''Konkretno ova Ferata 'Srce Veleža', kad se dogodi nesreća nijedna stanica GSS-a ne može doći ni u najoptimalnijim uvjetima minimalno tri sata. Očito je da, kao i sve u našoj zemlji, i ferrate može praviti tko gdje želi i kakve želi, vodiči mogu biti kakvi hoće, a na kraju sve to završava tako da ih volonteri spašavaju'', kazali su za Bljesak.info iz GSS u BiH.

Iz planinarskog društva GEA iz Hrvatske čija je članica bila i stradala penjačica odbili su trenutno dati bilo kakve izjave.

Podsjetimo, državljanka Hrvatske koja se jučer zaglavila na stijenama planine Velež spasili su pripadnici GSS Mostar, a ona je prebačena u Kantonalnu bolnicu Dr. Safet Mujić u Mostaru.

Više od 80 spasilaca Gorske službe spašavanja BiH bilo je na terenu i pokušavalo spasiti planinarku. U akciji je sudjelovao i helikopter EUFOR-a na hitan poziv iz Ureda ministra obrane BiH.

Planinarka iz Hrvatske u mostarskoj bolnici izvan životne opasnosti

Ozlijeđena planinarka iz Republike Hrvatske, V.H. (62) koja je nakon višesatne dramatične akcije spašena s planine Velež hospitalizirana je u Kantonalnoj bolnici „Dr.Safet Mujić“ na Odjelu kirurgije.

Ona je, potvrđeno je za Avaz, zadovoljavajućeg općeg stanja, stabilno i van životne opasnosti.

"Pacijentica je zadobila ozljede grudnog koša, bez gubitka krvi", rečeno je, a iste informacije su potvrdili i iz Operativnog centra CZ HNŽ.

Video: Velež - ferata "Srce Veleža" 1.8.2020.
Kopirati
Drag cursor here to close