Mostar

Spašena planinarka s litica Veleža

Na području planine Velež, na lokalitetu Via Ferrata, u nedjelju je došlo do nesreće u kojoj je ozlijeđena državljanka Republike Hrvatske.
Vijesti / Flash | 29. 05. 2023. u 07:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državljanka Hrvatske koja se jučer zaglavila na stijenama planine Velež spasili su pripadnici GSS Mostar, a ona je prebačena u Kantonalnu bolnicu Dr. Safet Mujić u Mostaru. U području istočno od Mostara na planini Velež, planinarka je ozlijeđena nakon što je pala na planinarskoj stazi Via Ferrata.

''Sve je završeno, spašena je. Prebačena u bolnicu. GSS je nju uspio sustići sinoć niz stijenu i helikopter EUFOR-a je nju pokupio u 1 i 20 sati '', rečeno je jutros iz Gorske službe spašavanja Mostar za Dnevni avaz.

Do nje je bilo teško fizički doći, ali na svu sreću živa je.

Više od 80 spasilaca Gorske službe spašavanja BiH bilo je na terenu i pokušavalo spasiti planinarku.

U akciji je sudjelovao i helikopter EUFOR-a na hitan poziv iz Ureda ministra obrane BiH.

EUFOR “Althea” je odmah poslao spasilački helikopter s medicinskim osobljem iz sastava EUFOR-a, kako bi pružili podršku većem broju jedinica gorske službe spašavanja koje su već djelovale na mjestu događaja, priopćili su.

Situacija na lokaciji bila je teška zbog ozljeda koje je planinarka pretrpjela i opasne lokacije za helikopter u blizini litice.

Konačno, nakon što su pripadnici gorske službe spašavanja spustili ozlijeđenu na nižu i lakše dostupnu lokaciju i nakon što je posada helikoptera izvršila nekoliko naleta, operacija spašavanja vitlom uspješno je provedena.

Bliska suradnja između jedinica gorske službe spašavanja na mjestu događaja i posade helikoptera EUFOR-a bila je ključna za uspješnu operaciju sanitetske evakuacije helikopterom.

Podsjećamo, na području planine Velež, na lokalitetu Via Ferrata, došlo je do nesreće u kojoj je ozlijeđena državljanka Republike Hrvatske.

U akciju je bio uključen i helikopter Helikopterskog servisa RS, ali je on prestao s djelovanjem jer nije postojala mogućnost da priđe ozlijeđenoj ženi.

''Dali smo sve od sebe, uradili više od 20 naleta, ali ne može se prići. To su vertikalne stijene. Nigdje ni blizu nismo mogli prići. Imao sam mnogo akcija i uvijek nastojim dati maksimum, ali ovdje ne možemo ništa učiniti”, kazao je ranije direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

Kopirati
Drag cursor here to close