Luka Rajić

Uspješni poduzetnik donirao 10.000 KM za crkvu u Konjicu

''Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam u prilici pomoći jednom ovakvom projektu čija je obnova neophodna. Crkva Svetog Vasilija Velikog je preko 100 godina star hram i ova donacija je idealna prilika da pomognemo očuvanju vrijedne kulturne baštine''
Kultura / Vjera | 21. 09. 2018. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspješni poduzetnik iz Švicarske, Luka Rajić boravio je jučer u posjeti svom rodnom gradu Konjicu gdje je donacijom Srpskoj pravoslavnoj crkvi u iznosu od 10.000 KM pomogao da se obnovi Crkva Sv. Vasilija Velikog u Konjicu, koja je 2007. godine proglašena Nacionalnim spomenikom BiH od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Tim povodom susreo se sa Milanom Bužaninom, parohom konjičkim, te načelnikom Općine Konjic, Emirom Bubalom.

''Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam u prilici pomoći jednom ovakvom projektu čija je obnova neophodna. Crkva Svetog Vasilija Velikog je preko 100 godina star hram i ova donacija je idealna prilika da pomognemo očuvanju vrijedne kulturne baštine grada Konjica. Nakon donacije sredstava za reparaciju orgulja u mjesnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja 2013. godine, te donacije 2016. godine za izgradnju ograde oko nove džamije u Konjicu, ovoga puta smo odlučili pomoći Srpskoj-pravoslavnoj crkvi, jer smatram da na ovaj način stvaramo doprinos suživotu stanovništva Konjica, bez obzira na njihovo vjersko opredjeljenje“, izjavio je Luka Rajić.

Paroh konjički, Milan Bužanin zahvalio je gosp. Rajiću na vrijednoj donaciji koja će pomoći obnovi unutrašnjosti crkve.

''Iskoristit ću ovu priliku da se, prije svega, zahvalim gospodinu Rajiću koji je prepoznao potrebu za obnovu našeg hrama. Unutrašnjost Crkve Svetog Vasilija Velikog potpuno je spaljena i uništena tijekom rata, a donacijama Općine Konjic i dobrih ljudi uspjeli smo koliko-toliko spasiti crkvu od daljeg propadanja. Međutim, neophodna je dalja obnova koja podrazumijeva: radove na sanaciji zidova, plafona i poda, oslikavanje freski i rekonstrukcija ornamenata, sanacija ikonostasa i izrada ikona i crkvenog namještaja, obnova ulaznih vrata, itd. A u tome svemu će nam u velikoj mjeri pomoći upravo ova donacija“, rekao je Bužanin.

Kopirati
Drag cursor here to close