In memoriam

Služena misa na Austrijskom groblju u Mostaru: Naša dužnost je da ih se sjećamo

Groblje je to izgrađeno za vrijeme Austro-Ugarske monarhije i njezine vlasti u našim krajevima, a rijetki su Mostarci koji znaju da je u njihovoj blizini...
Kultura / Vjera | 08. 11. 2021. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na ovom groblju nisu pokopani samo vojnici, tu su bili i liječnici, djeca, osobe svih zanimanja. Nije važno tko su i iako ih osobno nismo poznavali, naša dužnost kao kršćana jeste da održavamo ovo groblje i da ih se sjećamo'', poručeno je to na misnom slavlju koje je održano u spomen svih pokopanih na Vojnom groblju na mostarskom Bišću polju.

Groblje je to izgrađeno za vrijeme Austro-Ugarske monarhije i njezine vlasti u našim krajevima, a rijetki su Mostarci koji znaju da je u njihovoj blizini, te je još manje onih koji su to mjesto posjetili i uvjerili se da je jedva preživjeli svjedok jednoga vremena koje je bitno obilježilo našu kulturu.

Sjećanje

Na današnjem slavlju uz župljane pokopanima na ovom groblju su počast odali i Austrijski vojnici, predstavnici Oružanih snaga BiH kao i predstavnici gradskih vlasti.

Podsjećamo, župljani na čijem se pastoralnom prostoru nalazi ovo groblje, su pokretali akciju da se ovo groblje, koliko je moguće, očisti od raznih gomila otpada i zarasloga šiblja koje prekriva stotinjak grobova vojnika, gradskih činovnika i civila koji su ovdje ukopani prije stotinjak godina, a neki od njih i za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Dobro vidljivi natpisi na pojedinim oštećenim i isprevrtanim spomenicima ispisani na njemačkom, latinskom, hrvatskom ili srpskom jeziku jasno svjedoče s kolikom su ljubavlju prema tim pokojnicima njihova djeca i građani Mostara čuvali sjećanje na njihov život i djelo.

Zaštićeno Ženevskom konvencijom

Na južnoj strani su dva reda grobova. To su grobovi vojnika Austrougarske monarhije, poginulih u Prvom svjetskom ratu. Pored austrijskih vojnika i civila na groblju je i nekoliko grobova domaćih civila. Na sjeveroistočnom dijelu groblja je nekoliko partizanskih grobova iz Drugog svjetskog rata. Naredbom Zemaljske vlade Kraljevine SHS iz 1918. godine groblje je bilo prošireno i naziv je promijenjen u "Novo vojničko groblje".

Groblje je znatno uništeno tijekom savezničkog bombardiranja Mostara, a kasnije i zbog nemara okolnog stanovništva. Na nekoliko grobova su, očito ne tako davno, postavljeni nadgrobni spomenici od crnih mramornih ploča, no i ti spomenici su već oštećeni. Zaštićeno je Ženevskom konvencijom, a nadamo se i da će gradske vlasti povesti više računa i brige o ovom spomeniku jednog vremena.

 

Kopirati
Drag cursor here to close