''Kapitul na rogožinama''

Široki Brijeg: fra Zlatko Ćorić i fra Renato Galić zaređeni za đakone

Tijekom svete mise biskup fra Marko Semren zaredio je za đakone i dvojicu kandidata Hercegovačke franjevačke provincije: fra Zlatka Ćorića i fra Renata Galića.
Kultura / Vjera | 29. 11. 2019. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fra Zlatko Ćorić i fra Renato Galić zaređeni su za đakone u petak u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu u sklopu ''kapitula na rogožinama'' Hercegovačke franjevačke provincije.

Kapitul su započeli molitvom Srednjeg časa te pozdravom gvardijana Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu fra Ivana Marića. Nakon toga skup je pozdravio te tematski progovorio o današnjem danu mons. fra Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Ocrtao je kratko franjevačko poslanje danas i snalaženje u ovom suvremenom svijetu.

Nazočnima se prigodno obratio i nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje. Sržnim i mudrim riječima približio je to svoje poslanje. Nakon njega sve je pozdravio trenutni provincijal fra Miljenko Šteko progovorivši kratko o stanju Provincije danas i o nekim pothvatima koji stoje pred njom.

Uslijedila je sveta misa. Uz ovaj dan fratre veže odredba da tada slave svetu misu za pokojnu braću. Stoga su ih se spomenula i okupljena braća u Širokom Brijegu, u samostanskoj crkvi u kojoj su pokopana 24 fratra od njih 66 koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću. Naravno da su se ovom prilikom pomolili i za napaćenu hrvatsku domovinu. Svetu misu je predvodio biskup fra Marko Semren. Propovijeđu se nadovezao na ono što je već u dvorani govorio okupljenim fratrima. Tijekom svete mise zaredio je za đakone i dvojicu kandidata Hercegovačke franjevačke provincije: fra Zlatka Ćorića i fra Renata Galića.

Spomenimo još da o pobijenim hercegovačkim franjevcima sada posebnu brigu vodi Vicepostulatura postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'' na čelu s fra Miljenkom Stojićem. U tu svrhu, između ostaloga, svake godine se 7. veljače u Širokom Brijegu obilježava kao obljetnica ubojstva svih franjevaca, jer ga je Uprava Provincije proglasila svojim središnjim žrtvoslovnim mjestom.

U sklopu obilježavanja redovno se raspisuje i Natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci iz područja: književnosti, glazbe, likovnosti, povijesti, računalstva, fotografije i videa. Svi oni koji žele sudjelovati na već raspisanom natječaju trebaju svoje radove poslati Vicepostulaturi najkasnije do 15. prosinca, priopćeno je iz Vicepostulature.

Kopirati
Drag cursor here to close