''Stopama pobijenih''

Široki Brijeg: Simpozijem se pokušava osvijetliti istina o ubojstvu 66 franjevaca

Simpozijem se pokušava osvijetliti istina o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštva puka Božjeg u Drugom svjetskom ratu i poraću te povijesne okolnosti u kojima se to dogodilo.
Vijesti / Flash | 27. 10. 2019. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Vicepostulature postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'', u nedjelju je u Širokom Brijegu održan 11. simpozij ''Stopama pobijenih''.

Simpozijem se pokušava osvijetliti istina o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštva puka Božjeg u Drugom svjetskom ratu i poraću te povijesne okolnosti u kojima se to dogodilo, priopćili su organizatori.

Program je započeo svetom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio fra Ante Čavka, župnik u Vrpolju kraj Knina, u sumisništvu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem i fra Marijanom Karaulom.

''Nema ništa većega nego život svoj dati za svoje prijatelje. To je naš odgovor kao zahvala svim junacima naše teške prošlosti. Naši invalidi nisu naš teret nego ponos. Mi smo slobodni jer su nas obranili od zla, mi hodamo njihovim nogama, mi radimo njihovim izgubljenim rukama, mi njima samo vraćamo zajam velike žrtve i ljubavi. Naše su obitelji naša sveta ognjišta, naš ponos, naša sreća i naš blagoslov. Ovo je bila odlika hrvatske, hercegovačke povijesti, kad je odlučila ne služiti zlu Gospodaru i kad je svoju slobodu našla pod drevnim širokobriješkim hrastovima, do danas neukrotiva, slobodna i svoja. Ovo je bila odlika i ubijenih hercegovačkih fratara: pametni i dobri, na braniku vjere i doma, baš takve sudili su i presudili 'meštri sviju hulja'', istaknuo je fra Ante u propovijedi.

Nakon mise u samostanskoj dvorani povjesničar dr. Ivica Šarac govorio je na temu ''Jesu li širokobriješki franjevci bili legitiman vojni cilj ili žrtve zločina'', publicist fra Marijan Karaula održao je predavanje na temu ''Stradanje franjevaca Bosne Srebrene u doba Socijalističke Jugoslavije'', dok je publicist fra Ante Čavka govorio na temu ''Putovanje bez povratka širokobrijeških fratara: jama u selu Mratovu i njezina tajna''.

Simpozij je završio zahvalom svim posjetiteljima i predavačima te pozivom da se svi koji imaju bilo kakvu informaciju o ubojstvu fratara jave u Vicepostulaturu te na taj način doprinesu njezinu uspješnom radu, priopćeno je iz Vicepostulature.

Kopirati
Drag cursor here to close