Islamska zajednica u BiH

Reisu-l-ulema: Nadam se da međunarodna zajednica neće sjediti skrštenih ruku kao u BiH

Reisu-l-ulema Kavazović je izrazio nadu da međunarodna zajednica i svijet neće sjediti skrštenih ruku, kao u Bosni i Hercegovini.
Kultura / Vjera | 24. 02. 2022. u 16:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jutros je, nakon što je priopćeno kako je Ruska Federacija napala Ukrajinu, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio apel za zaustavljanje rata u Ukrajini.

''Jutros su nas dočekale snimke iz Ukrajine koje su nas sve podsjetile na period agresije na Bosnu i Hercegovinu i još jednom pokazale da ništa nismo naučili iz naše prošlosti. Zla ideologija rata koja nije poražena na brdima oko Srebrenice, Sarajeva i drugih bosanskih gradova danas prijeti ne samo čitavoj Europi, nego i svijetu'', kazao je agenciju MINA reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema Kavazović je izrazio nadu da međunarodna zajednica i svijet neće sjediti skrštenih ruku, kao u Bosni i Hercegovini, i da će učiniti sve kako bi se neprijateljstvo i agresija zaustavili i kako bi se pomoglo narodu Ukrajine na cijeloj teritoriji da živi u miru i dostojanstvu koje zaslužuje.

Neodgovorne politike i političari, navodi resiu-l-ulema, moraju snositi posljedice za patnju koju nanose ljudima.

''Ovo je također prilika da svi u Bosni i Hercegovini i Europi prepoznaju one politike i ideologije koje počivaju na mržnji, sili, ucjenama, omalovažavanju i negiranju drugoga i drugačijeg pravdajući to navodnom vlastitom ugroženošću i obespravljenošću i da im se zajednički suprotstave dok nije kasno. U ovim teškim trenucima za čovječanstvo, a naročito za prijateljski narod Ukrajine mi, svjesni svoje nemoći da išta promijenimo, makar dižemo svoj glas u obranu principa mira i rješavanja nesporazuma dogovorom te preuzimanja odgovornosti onih koji posežu za ratom i nasiljem. Naše misli i molitve su sa narodom Ukrajine“, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Kopirati
Drag cursor here to close