Vaistinu se rodi

Pravoslavni vjernici danas slave Božić: Mir Božji - Hristos se rodi!

Božić se slavi tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva.
Kultura / Vjera | 07. 01. 2021. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravoslavni vjernici, koji poštuju julijanski kalendar, danas obilježavaju najradosniji kršćanski praznik Božić.

Božić se slavi tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. siječnja proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

Uz Uskrs i Duhove, Božić spada među tri najveća kršćanska praznika. Na Božić vjernici idu na jutrenje i liturgiju, pričešćuju se, a zatim dolaze kući, gdje je spremljena bogata trpeza.

Tog dana praznuju u svom domu s polaznikom, izabranim gostom – uobičajeno je da je to muško kršteno dijete. Žene pripreme bogatu božićnu trpezu, a ručak je svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu obitelj. Jede se voće, povrće, meso, razne pečenice, kruh, hladetina, peciva i brojna druga jela. Poslije ručka, običaj je otići čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima.

Prvi posjetitelj koji bi posjetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položajnik, trebalo bi da je zdrav, krepak i veseo, što bi domu donijelo sreću.

Pravoslavni Božić se čestita riječima “Hristos se rodi”, na šta se odgovara “Vaistinu se rodi”.

Uredništvo Bljesak.info portala čestita Božić svim čitateljima, suradnicima i partnerima pravoslavne vjeroispovijesti. Uz želju da predstojeće dane dočekate i obilježite u zdravlju, radosti i miru, a da Vam nova godina donese mudrost i svako dobro pozdravljamo Vas sve radosnim pozdravom: Mir Božji - Hristos se rodi!

Kopirati
Drag cursor here to close