Erdogan najutjecajniji musliman na svijetu

Pogledatje tko se iz BiH našao na listi utjecajnih muslimana

Erdogan najutjecajniji musliman na svijetu, iz BiH na listi Karić, Cerić, Kavazović i Mahmutćehajić
Kultura / Vjera | 22. 10. 2018. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najutjecajniji je musliman na svijetu, objavio je Kraljevski islamski centar za strateška istraživanja u jubilarnoj ediciji godišnjaka "500 najutjecajnijih mulismana za 2019. godinu".

Nakon turskog lidera na drugom mjestu je kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdul-Aziz al-Saud, a treće mjesto je pripalo kralju Jordana Abdullahu II Ibn Al-Husseinu, prenosi klix.ba.

U ediciji se navodi da je Erdogan 2014. godine postao prvi direktno izabrani predsjednik Republike Turske, te da je drugi mandat dobio na izborima ove godine. Kao Erdgoanov doprinos Turskoj navodi se ekonomski rast, ustavne promjene i suradnja sa zemljama cijelog svijeta.

U ovogodišnjem izdanju se od utjecajnih ljudi iz Bosne i Hercegovine navodi prof. Enes Karić koji radi kao redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu čiji je fokus rada povijest, tumačenje Kur'ana i metodologija tumačenja Kur'ana.

Među najutjecajnijim muslimana u svijetu je svrstan i bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Oni su svrstani u kategoriju učenjaka i mislilaca koji su kao lideri dali značajan doprinos u proučavanju islama i muslimana.

U ediciji se spominje i ime aktualnog reisu-uleme Huseina ef. Kavazovića za kojeg se kaže da mu je 2,5 milijuna Bošnjaka muslimana primarna sfera rada, ali i Bošnjaci u dijaspori koji broje 1,5 milijuna. Za Kavazovića navode da govori bosanski, engleski i arapski jezik.

Na listi utjecajnih muslimana koji dolaze iz BiH nalazi se i predsjednik Međunarodnog foruma Bosna akademik Rusmir Mahmutćehajić.

Kopirati
Drag cursor here to close