Prvi dolazak

Patrijarh Porfirije stigao u Crnu Goru uoči ustoličenja mitropolita Joanikija

Patrijarh srpski doputovao je u Crnu Goru povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje će se obaviti sutra u Cetinjskom manastiru
Kultura / Vjera | 04. 09. 2021. u 15:55 Bljesak.info
Doček

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas oko 13.30 sati u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori, što je njegov prvi dolazak otkako je izabran za patrijarha SPC.

Patrijarha Porfirija na podgoričkom aerodromu dočekali su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikija i episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Kako je priopćeno iz MCP, svečani doček patrijarha Porfirija bit će upriličen večeras u 18 sati u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, gdje će biti služena svečana doksologija i večernja služba.

“Nakon toga slovo dobrodošlice će proiznijeti visokopreosvećeni novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, a nakon njega sabranje će blagosloviti i besjedom se obratiti njegova svetost patrijarh srpski Porfirije”, priopćila je MCP, piše RTCG.

Foto: MCP / Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas oko 13.30 sati u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori

Kako je najavljeno poslije obraćanja na bini ispred hrama uslijedit će bogat kulturno-umjetnički program koji će početi projekcijom dokumentarnih filmova: “Litije” i “Mitropolit Joanikije”.

U programu će sudjelovati: guslar Đoko Koprivica, folklorni ansambl narodnih igara i pjesama „Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, Danica Crnogorčević, Branka Zečević, Fenečki biseri, frulaš Radovan Suknović, Beogradski sindikat, Neverne bebe.

Zbog epidemioloških mjera, koje propisuje Ministarstvo zdravlja, večernja služba i kompletna svečanost bit će na velikoj bini ispred Sabornog hrama.

Patrijarh srpski doputovao je u Crnu Goru povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje će se obaviti sutra u Cetinjskom manastiru nakon Sveta arhijerejske liturgije koju će služiti patrijarh srpski Porfirije s više arhijereja.

Podsjetimo, danas su u Cetinju održani prosvjedi.. Građani su se okupili kako bi izrazili protivljenje odluci da se mitropolit Joanikije ustoliči u Cetinju.

Kopirati
Drag cursor here to close