Tužna mjesta

Papa Franjo: U kućama sve više predmeta i životinja, sve manje djece

Papa je napomenuo da se kuće pune predmetima, ali su prazne kada se radi o djeci i postaju "veoma tužna mjesta".
Kultura / Vjera | 10. 05. 2024. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlade moraju provoditi "ozbiljnu i efikasnu" politiku u korist obitelji kako bi se pozabavile pitanjima pada nataliteta i starenja stanovništva, izjavio je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo.

Pozvao je mlade ljude da "imaju povjerenja u budućnost".

Govoreći na konferenciji o rastućoj demografskoj krizi, papa Franjo je rekao da je broj rođenih prvi pokazatelj "nade jednog naroda", a da se Europa sve više pretvara u "star, umoran i rezigniran" kontinent, prenosi Srna.

Legitimni snovi

"Hitno su potrebni efikasna politika i hrabri, konkretni i dugoročni izbori. Postoji potreba za većom posvećenošću svih vlada kako bi mlade generacije bile dovedene u poziciju da ostvare svoje legitimne snove", naglasio je papa Franjo.

Naveo je da mu je jedan demografski stručnjak iznio jednu činjenicu a to je su sada investicije koje daju najveći prihod tvornice oružja i kontraceptivnih sredstava.

"Jedno uništava život, drugo sprečava život. Kakvu budućnost imamo? To je ružno", istaknuo je poglavar Rimokatoličke crkve.

Papa je napomenuo da se kuće pune predmetima, ali su prazne kada se radi o djeci i postaju "veoma tužna mjesta".

"Ne nedostaje malih pasa, mačaka. Njih ne nedostaje. Nedostaje djece", rekao je papa Franjo.

Prava majkama i obiteljima

Prema njegovim riječima, politika treba omogućiti majkama da ne moraju birati između posla i brige o djeci i da se mladim parovima osigura stabilan posao i mogućnost kupovine kuće.

"Znam da za mnoge od vas budućnost može izgledati uznemirujuće i da usljed pada nataliteta, ratova, pandemija i klimatskih promjena nije lako održati nadu živom, ali nemojte odustajati, imajte vjere", poručio je papa mladim ljudima.

Stopa fertiliteta u Europi je bila oko 1,5 rođenih po ženi u posljednjem desetljeću. To je iznad najniže razine u istočnoj Aziji, ali daleko manje od 2,1 koliko je potrebno za održavanje razine populacije.

Talijanski Nacionalni institut za statistiku /INSTAT/ objavio je u ožujku da je u Italiji stopa nataliteta pala na rekordno nisku razinu u prošloj godini, što je petnaesti uzastopni godišnji pad. Uprkos stalnim obećanjima, nijedna prethodna vlada nije bila u stanju da preokrene taj trend.

Kopirati
Drag cursor here to close