Sinoda

O Crkvi u medijima

Susret, na kojem je sudjelovalo 77 članova od 148 imenovanih, započeo je molitvom Srednjeg časa koju je predmolio mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK-a BiH.
Kultura / Vjera | 30. 10. 2021. u 17:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dvorani Svećeničkog doma u Sarajevu u subotu su članovi Skupštine Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije održali peto zasjedanje na kojem su raspravljali o sredstvima komunikacije i prisutnosti Crkve u medijima o čemu je Radni dokument pripremila njihova medijska stručna skupina.

Susret, na kojem je sudjelovalo 77 članova od 148 imenovanih, započeo je molitvom Srednjeg časa koju je predmolio mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK-a BiH.

Vrhbosanski nadbiskup uzoriti Vinko kard. Puljić koji je i predsjedao, kazao je kako sva sredstva komunikacije trebaju i mogu služiti u poslanju Crkve. Istaknuo je kako se komunicirati uči što u sebi podrazumijeva slušati i poštovati mišljenja.

"Kroz povijest spasenja Bog je slao proroke koji su čovjeku prenosili poruku Božju te je poslao i svoga Sina – Riječ koja je tijelom postala i nastanila se među nama", napomenuo je kardinal Puljić.

Vlč. Josip Vajdner predstavio je dio Radnog dokumenta kojega je priredila skupina kojoj je on bio na čelu, to jest, brojeve od 167 do 181.

Najprije je istaknuo neke od najvažnijih dokumenata koje su pape izdali s obzirom na medijsku tematiku te one koje su izišli u izdanju BK-a BiH.

Također je poznao članove Skupštine koliko se Sinoda u pripremnom razdoblju bavila medijima te je iznio podatke kako na području Vrhbosanske nadbiskupije izlazi: jedan tjednik, jedan mjesečnik te više periodičnih izdanja koji su vezani uz pojedinu instituciju, uz napomenu kako Crkva ima i jednu radio postaju.

U nastavku je govorio o prisutnosti Crkve na društvenim mrežama, ustvrdivši kako se na tom području treba dodatno poraditi.

Predložio je nekoliko konkretnih ideja koje bi trebale doprinijeti boljoj kvaliteti i većoj zastupljenosti Crkve u medijima.

Uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali članovi Skupštine te će njihove prijedloge razmatrati članovi medijskog povjerenstva kada budu radili na izradi završnog dokumenta.

Bila je to ujedno i posljednja sjednica Skupštine Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije te će svaka od pet stručnih skupina zajednički izraditi dokument o kojemu će se članovi očitovati 20. studenoga ove godine.

Predviđeno je da Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije svečano bude zaključena sv. misom u sarajevskoj katedrali na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca ove godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije.

Kopirati
Drag cursor here to close