Priopćenje za javnost

Sveštenstvo Saborne crkve iznenađeno tvrdnjama mostarskog novinara

Priopćenje za javnost
Vijesti / Flash | 29. 10. 2021. u 17:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radivoje Krulj, starješina Saborne crkve u Mostaru i sveštenstvo ove crkve objavili priopćenje za javnost povodom objava na društvenim mrežama novinara iz Mostara Sanela Kajana kojima se implicira da je srpska vojska zapalila Sabornu crkvu u Mostaru.

Priopćenje u cjelosti možete pročitati na Top Portalu

''S iznenađenjem smo na društvenim mrežama pročitali post mostarskog novinara Sanela Kajana u kojem implicitno nameće zaključak da odgovornost za spaljivanje Saborne crkve u Mostaru snose pripadnici srpske vojske.

Dokaz koji novinar Kajan nudi u prilog svojoj tvrdnji jeste neobjavljeni snimak koji je, navodno, on držao u svojoj arhivi i u kojem nepoznato lice, čiji lik ne vidimo u kadru, gledajući crkvu u plamenu sa zapadne obale Neretve, izgovara rečenicu: ''Ćetnici su ušli u Konak, zapalili crkvu i vratili se nazad''

To bi trebalo da bude dokaz za vrlo ozbiljnu tvrdnju gospodina Kajana? Ničim potkrijepljena konstatacija nepoznatog lica. Ako bi ona bila tačna, to jest ako bi za nju postojala i najmanja indicija da je tačna, zar o tome smjesta ne bi izvijestili svi hrvatski i bošnjački mediji još 1992, te tako sa sebe skinuli krivicu za skrnavljenje i uništavanje jednog od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu?

Samom Kajanu je poznato da se to nije desilo, već i sam priznaje ono što je uslijedilo: Snage HOS-a minirale su preostale zidine crkve, dok je početkom jula zapaljena i oskrnavljena i Stara pravoslavna crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru i objekat Stare škole, u kojem je stradala cjelokupna arhiva Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske.

Ako bismo vjerovali Kajanovim propagandno-sugestivnim navodima, mogli bismo zaključiti da su i nju zapalili neki misteriozno zaostali srpski vojnici, diverzanti i civili koji su imali tu sreću da ne završe u logorima i mučilištima.

Interesantno je da novinar Kajan u svom oglašavanju na društvenim mrežama navodi da on posjeduje još snimljenog materijala o ratnom Mostaru, ali da ga neće nikome ustupati osim za nadoknadu, što dodatno govori o njegovim motivima.

Ako je sve ovo vrijeme u rukama imao dokaz da su srpske vojne ili paravojne jedinice zapalile Sabornu crkvu, kao što ga nije imao, zbog čega je do sada čekao da objavi takvu šokantnu istinu?

Zbog toga što niko nije želio da mu plati? Evo javno poručujemo i molimo gospodina Kajana da nam ustupi cjelokupni snimak, a raspoloženi smo da isti platimo, navodi se između ostalog u priopćenju iz Saborne crkve Mostar.

Video: JUNI 1992. MOSTAR - PALJENJE SABORNE CRKVE
Kopirati
Drag cursor here to close