Posjeta

Neuobičajeno kratak boravak: Papa "bježi iz Mađarske"

Osamdesetčetverogodišnji Franjo provest će samo sedam sati u Budimpešti da zatvori katolički susret prije odlaska u Slovačku, gdje će ostati mnogo dulje te posjetiti četiri grada prije odlaska u srijedu.
Kultura / Vjera | 10. 09. 2021. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neuobičajeno kratak boravak u Mađarskoj u nedjelju na početku prvog inozemnog putovanja pape Franje u više mjeseci naglasit će razlike u stajalištima s nacionalističkim i antiimigrantski nastrojenim premijerom Viktorom Orbanom, piše u petak agencija Reuters.

Osamdesetčetverogodišnji Franjo provest će samo sedam sati u Budimpešti da zatvori katolički susret prije odlaska u Slovačku, gdje će ostati mnogo dulje te posjetiti četiri grada prije odlaska u srijedu.

Prema vatikanskom rasporedu Franjo se treba sastati s Orbanom. Međutim zbog iznimne kratkoće njegova boravka diplomati i katolički mediji sugeriraju da će Papa na svojem prvom putovanju nakon operacije u srpnju dati prednost Slovačkoj a Mađarsku pomalo ostaviti po strani.  

Franjo je često odbacivao ono što vidi kao ponovnu pojavu nacionalističkih i populističkih pokreta te pozivao na europsko jedinstvo te kritizirao zemlje koje nastoje migracijsku krizu rješavati jednostranim ili izoliranim potezima, prenosi Hina.

Nasuprot tome, Orban je prošli tjedan na Bledskom strateškom forumu u Sloveniji rekao da je jedino rješenje za migraciju da Europska unija "vrati sva prava nacionalnoj državi".

Papa je pozvao da migranti budu dobrodošli i integrirani kako bi se nosili s onim što je nazvao europskom "demografskom zimom". Orban je u Sloveniji rekao da su današnji migranti "svi muslimani" i da nam samo "tradicionalna kršćanska obiteljska politika može pomoći u izlasku iz te demografske krize".

Papina pljuska Orbanu

"Papina odluka da provede više vremena u Slovačkoj nego Mađarskoj također se mora shvatiti u kontekstu žestoke kritike nacionalističko-populističkog čelnika kao što je mađarski premijer", piše britanski katolički list The Tablet.

Obraćajući se novinarima u avionu na povratku iz Iraka u ožujku, Franjo je rekao da njegov boravak u Budimpešti "nije posjet zemlji nego misi". Na njoj se očekuje oko 75.000 ljudi.

Američki konzervativni list National Catholic Register objavio je da mađarski dužnosnici, uključujući i neke biskupe, nisu uspjeli uvjeriti Papu da ostane dulje u Mađarskoj i možda dođe u puni državni posjet.

List navodi da su neki tu odluku vidjeli kao "ogromnu pljusku" Orbanu.

Franjo bi se također trebao sastati s mađarskim predsjednikom Janosem Aderom prije nego što će misom završiti crkveni kongres koji je počeo prošle nedjelje.

Na pitanje španjolske radijske mreže COPE prošli tjedan što bi rekao Orbanu o zatvaranju granica, Franjo je rekao: "Kad sam pred osobom, gledam je u oči i dopuštam da stvari izađu same od sebe".

Papa napušta Rim neobično rano u nedjelju - u 6 sati ujutro - kako bi mogao voditi misu u Budimpešti i doći u Slovačku u popodnevnim satima, a da ne prespava u Mađarskoj.

Susret s Romima u Košicama

Kad je izvjestitelj na brifingu u četvrtak upitao zašto izgleda da Papa "bježi iz Mađarske", vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni rekao je da je boravak ondje "duhovno hodočašće" koje treba promatrati u vjerskom kontekstu.

Putovanje će biti prvi test Papine snage od operacije u kojoj mu je odstranjeno 33 cm crijeva zbog suženja debelog crijeva..

U Slovačkoj će se sastati s predsjednikom, premijerom i parlamentarcima. Slovačka se protivi nekontroliranoj imigraciji, ali njezini su čelnici mnogo manje oštri od mađarskih.

Papa će se sastati i sa židovskom zajednicom u Slovačkoj. U holokaustu je ubijeno oko 105.000 slovačkih Židova, a danas zajednica obuhvaća njih oko 3000.

U Košicama će se sastati i s romskim stanovništvom u siromašnoj četvrti Lunik IX. Slovačka ima oko 440.000 Roma, a mnogi žive u naseljima na periferiji gradova.

Franjo će voditi dvije mise na otvorenom u Slovačkoj, u kojoj je oko 65 posto katolika.

Kopirati
Drag cursor here to close