Danas počinje Korizma

Korizma je vrijeme da stanemo na vagu života i obratimo se

Kultura / Vjera | 01. 03. 2017. u 07:06 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vjera bez djela je mrtva, više djeluj i manje pričaj'', poručio je u u razgovoru za Bljesak.info don Ivan Perić, govoreći o Korizmi.

Naime, danas je Pepelnica ili Čista srijeda, kojom započinje razdoblje Korizme ili četrdesetodnevnice, odnosno vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, posebnog oblika pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva Uskrsa.

''Sam naziv korizma, označava Kristov boravak u pustinji 40 dana, gdje je Spasitelj kao čovjek trebao duhovnu obnovu. Da se u razgovoru i intimnom zajedništvu sa svojim nebeskim Ocem pripravi za ono što ga je čekalo, a čekalo ga je 14 postaja Križnog puta'', pojašnjava don Ivan, govoreći kako vjernici u Mostaru u svakoj župi rado posjećuju pobožnost Križnog puta svakim petkom, ali i nedjeljom prije večernje mise.

Smisao odricanja

Govoreći o smislu odricanja prije Korizme, don Ivan je rekao kako bi bilo bolje da više činimo, a manje pričamo.

''Kao što je za advent bio običaj pitati jesi bio/bila na Zornici, za Korizmu se često pita čega si se odrekao/la. Pa se spominju slatkiši cigarete i sl, Bilo bi dobro da o tome manje razgovaramo, a što više činimo. Isus kaže: ''Da ti ne zna ljevica, što radi desnica''. Kada god moliš, zatvori se u sobu da te nitko ne vidi, kada postiš namaži oči i lica, da se ne vidi da postiš, a ne da na sav glas i na sva zvona pričamo'', kaže don Ivan, postavljajući pitanje kao vjernik i svećenik, koji je smisao odricanja, kada se tom nekom poroku vraćamo opet nakon 40 dana.

''U šali mi reče jedna žena kad smo pričali o korizmi i tome kako je Isus boravio u pustinji 40 dana; ona kaže 'moj Isuse kud nisi još 40 dana ostao da moj muž ne pije još 40 dana'; to je malo tragično, komično, sarkastično i pokazuje jednu istinu. To evo poručujem svim vjernicima, ako možete već izdržati 40 dana da se ne opijate i pretjerujete u nečemu, to i radi zdravlja duše i tijela produžite i ostatak života'', savjetuje don Ivan.

Dobra djela

Inače, Crkva u korizmenom vremenu za sve katolike propisuje molitvu, post i dobra djela.

''Pomoć drugima je neizostavna. Korizma je kao i Došašće obilježena ljubičastom liturgijskom bojom koja je boja pokore, obraćenja i to svakako uključuje dobra djela. Jedno s drugim je povezano, jer vjera bez djela mrtva. Tako da sve ove spomenute pobožnosti, ukoliko ih ne prate dobra djela, su isprazne. Džaba se Bogu moliti, ako se ja nisam pomirio sa svojim bližnjima, ako nisam učinio dobro djelo, ako netko nema materijalne i duhovne koristi, onda sam sve činio radi sebe i onda je taj vid odricanja sebičan i opet nije Bogu mio'', kaže don Ivan, dodajući kako bi volio da kršćani k srcu prime ovaj poziv koji se izgovara danas, na Pepelnicu, kod obreda pepeljanja.

Obratite se i vjerujte Evanđelju

''Prije se obred pepeljanja događao uz riječi ''Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti'', danas Crkva to nije promijenila, ali radi same formulacije i smisla Korizme uglavnom se koristi formular ''Obratite se i vjerujte Evanđelju'', no te riječi nerijetko postaju formalnost jer ih čovjek ne primi k srcu kako bi trebao. Riječ obraćenje znači potpuna promjena pravca, kao da sam pošao u Sarajevo i odo u Žito i tamo se sjetim da idem krivim putem. Potreban je zaokret od 180 stupnjeva. To znači obraćenje, ne neko malo sitno obrezivanje grijeha. Obraćenje znači iščupati grijeh iz korijena, a ne kidati mu zaperke. Mi na ispovijedi nerijetko ponavljamo iste grijehe, jer kod nas obraćenje, jer samo ''šišamo grijehe'', ali obraćenje znači neku ružnu naviku iščupati iz korijena. To nije lako i zahtjeva maksimalan psihofizički napor'', kaže don Ivan, poručujući da je Korizma idealno vrijeme vlastite kušnje.

''Korizma je vrijeme kušnje kada želim stati na vagu života i reći koliko sam težak i koliko želim promijeniti neku grešnu naviku koja mi se uvukla pod kožu, bilo psovka ili neka ružna navika. Bilo bi dobro kada bi jednu takvu naviku iz korijena iščupali ovu Korizmu, drugu iduću Korizmo i sve tako'', kaže don Ivan.

Post i nemrs

Govoreći o smislu posta za Korizmu, ali i općenito, don Ivan je rekao:

''Isus na jednom mjestu kaže da se neki grijesi mogu uništiti ili samo se oduprijeti napasti, postom i pokorom. To su Isusove riječi. Post i pokora kod Isusa kao božanskog Učitelja ima silno značenje, mi smo Kršćani nažalost zaboravili postiti, obred posta svedena je na minimum Čista srijeda i Veliki petak. Crkva kada objašnjava kaže; ''jednom se do sita najest'', mi to opet promijenimo tri puta do sita samo umjesto mesa pojedemo ribe, da želudac dobije promjene. Kada djecu na vjeronauku učim o postu, kažem im postiti znači biti gladan, možda je malo ružno, ali postiti znači biti gladan, ne maltretirati sebe i svoje tijelo, nego reći, tu žrtvu činim za Isusa koji je umro za mene, vrlo jednostavno'', kaže don Ivan, pojašnjavajući razliku između posta i nemrsa.

''Nemrs znači ne jesti meso i mesne proizvode. Mnogi kršćani misle da je nemrs obvezan samo kroz korizmene petke, nemrs je obvezan kroz sve petke u godini. Dakle petkom u Korizmi, Božiću, Uskrsu, petkom vjernik ne bi trebao jesti meso'', kaže don Ivan podsjećajući da je na Čistu srijedu i Veliki petak propisana post i nemrs.

Kopirati
Drag cursor here to close