Sarajevo

Služena Misa za progonjene kršćane

Kardinal Puljić predvodio Misu za progonjene kršćane u katedrali osvijetljenoj u crvenu boju
Kultura / Vjera | 25. 11. 2021. u 10:45 KTA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova, osvijetljenoj za ovu prigodu u crvenoj boji, na spomendan vijetnamskih mučenika sv. Andrije Dung-Laca i drugova, u večernjim satima 24. studenog 2021. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je Euharistijsko slavlje u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju 12 svećenika.

Ovim Misnim slavljem i osvjetljivanjem prvostolnice u crvenoj mučeničkoj boji Vrhbosanska nadbiskupija se priključila inicijativi Zakladi papinskoga prava „Kirche in Not“ („Crkva u nevolji“) izražavajući solidarnost cijele biskupijske zajednice s progonjenim kršćanima širom svijeta.

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić je kazao da će na osobit način moliti za progonjene kršćane širom svijeta, ali i da će moliti za progonitelje da Gospodin obrati njihova srca na put dobra.

Foto: KTA / Služena Misa za progonjene kršćane u katedrali osvijetljenoj u crvenu boju

Kardinal Puljić je potom spomenuo da su od Rima pa širom svijeta izgrađene brojne crkve na grobovima mučenika te podsjetio na riječi pape Franje prema kojima ima više mučenika u trećem tisućljeću nego u trećem stoljeću kada su kršćani na osobit način bili progonjeni u Rimskom carstvu.

Spomenuo je da su u brojnim zemljama kršćani podvrgnuti diskriminaciji i prijetnjama, a negdje i progonjeni. Kazao je da je, prema podacima „Kirche in Not“, u oko 62 zemlje, u kojima živi više od pet milijardi ljudi odnosno oko dvije trećine čovječanstva, sloboda vjere ograničena i brutalno sprečavana.

Istaknuo je da kršenje vjerskih sloboda utječe na pripadnike svih religija, ali da kršćani često pate na poseban način jer kao manjina nemaju političkih zagovornika i jer su osobito sumnjivi zbog globalne crkvene orijentacije.

Rekao je da su uzroci progona različiti od toga da je neka druga religija većinska kao što je slučaj u nekim arapskim zemljama te sve više u Indiji ili se kršćanstvo ne uklapa u određenu ideologiju kao što je slučaj u Kini i Sjevernoj Koreji ili autokratski vladari žele proširiti svoju moć koristeći većinsku vjeru za sebe kao što je slučaj u arapskim i drugim zemljama sve do Filipina ili se religija koristi iz gospodarskih interesa što se očituje u zemljama afričke zone.

Podsjećajući na Isusove riječi upućene učenicima da će ih svi zamrziti zbog Njegova imena, kardinal Puljić je istaknuo da se ta mržnja događa i danas pa od 2015. godine nadalje crvenom bojom žele „skrenuti pozornost na progone, zlostavljanje, diskriminaciju i uskraćivanje vjerskih sloboda“.

Foto: KTA / Služena Misa za progonjene kršćane u katedrali osvijetljenoj u crvenu boju

Podsjetio je na primjere o kojima se moglo pročitati na portalima da su u Europi npr. otpustili s posla medicinsku sestru jer je nosila križ te dodao da ujedinjena Europa donosi pojedine zakone protivne Božjim zakonima. Potaknuo je na molitvu da Duh Sveti prosvijetli pamet ljudima koji imaju vlast da se zlo ne širi nego da svaki čovjek može živjeti u svojim pravima i u slobodi.

Tijekom Mise asistirali su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, a liturgijsko pjevanje animirali su bogoslovi Franjevačke teologije.

Nakon Svete mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u svetištu osvijetljenom u crvenu boju uz prigodna razmatranja koja su čitali mladi iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ predvođeni vlč. Ivanom Matijevićem.

Kopirati
Drag cursor here to close