Mostar

Karađoz-begova medresa obilježava 464 godine postojanja

Nakon zatvaranja Medrese 1918. godine, njena vrata za učenike ponovo su otvorena 18. rujna 1995. godine.
Kultura / Vjera | 18. 09. 2021. u 19:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karađoz-begova medresa u Mostaru ove godine obilježava 464 godine od osnivanja i 26 godina od reaktiviranja svog rada, a tim povodom u atriju škole održana je svečanost povodom Dana Karađoz-begove medrese

Karađoz-begova medresa u Mostaru ove godine obilježava 464 godine od osnivanja i 26 godina od reaktiviranja svog rada. Nakon zatvaranja Medrese 1918. godine, njena vrata za učenike ponovo su otvorena 18. rujna 1995. godine, kada je svoje školovanje započelo 39 petnaestogodišnjaka, koji su tada istinski povjerovali u priču o Karađoz-begovoj medresi i otvorili vrata svim narednim generacijama softa.

Foto:Anadolija / Karađoz-begova medresa obilježava 464 godine postojanja

Tim povodom u atriju škole održana je svečanost povodom Dana Karađoz-begove medrese.

Svečanost je počela učenjem odlomaka iz Kur'ana od strane hafize Youdy Hassan, učenice prvog razreda, te recitalom o Karađoz-begu u interpretaciji maturanta Mahira Ćosića.

O pobjedama, uspjesima, o značaju rada i djelovanja Karađoz-begove medrese, u tom svečanom danu, govorio je profesor hafiz Aid Tulek, direktor škole i diplomant prve poslijeratne generacije.

„Želim svima da čestitam ovaj značajan dan, uz dovu Uzvišenom da u narednim godinama budemo u boljem vremenu, da budemo još uspješniji, da budemo jači i, ako Bog da, da ova naša škola doživi još mnogo uspjeha u budućnosti. Ja ću ovdje istaknuti 1557. godinu, kao godinu osnivanja Medrese, 1918. kao godinu njenog zatvaranja, te 1995. godinu, kao godinu pokretanja Medresinog reaktiviranog rada. To svjedoči o razdoblju nastanka, razvoja, dolaska u ovu fazu u kojoj smo danas kada je u pitanju ova škola. Naša obveza je da je unapređujemo, da je činimo atraktivnijom, kvalitetnijom, da našim učenicima i učenicama podarimo kvalitetno znanje i lijep odgoj, što je cilj ove škole i da u skladu našeg vremena te vrijednosti njima prenosimo“, poručio je direktor Karađoz-begove medrese.

Foto:Anadolija / Karađoz-begova medresa obilježava 464 godine postojanja

Kasidama koje svjedoče o vremenu osnivanja i reaktiviranog rada naše škole svečanost je upotpunio Zbor Karađoz-begove medrese, koji je po tko zna koji put, a prisutni uživajući svaki put iznova u porukama koje nosi, izveo kasidu „Softe“, te „Sevdalinka“.

Svoju nadahnutu poruku u ovom značajnom danu za Karađoz-begovu medresu u Mostaru iskazao je magistar Salem efendija Dedović, muftija mostarski i predsjednik Školskog odbora.

Foto:Anadolija / Karađoz-begova medresa obilježava 464 godine postojanja

„Drago mi je da s vama dijelim ovu radost - radost jubileja sjećanja, podsjećanja na ovaj veliki i značajan rad Karađoz-begove medrese. Imamo vrijedne, talentirane i nadarene učenike, spremne na pregnuća, odricanje, na usvajanje znanja. Ohrabren sam i ovim što kroz Medresu, kao našu tradicionalnu školu, utemeljenu na osnovnim vjerskim postulatima, kroz ovaj nastavni plan i program kojeg danas imamo, izučavaju se i druga važna životna naučna područja. Važno je da stečemo široka znanja i široke pretpostavke za budućnost, za život, za ono što nam treba, a što Medresa kao otvorena škola, škola u vremenu i škola za vrijeme, na tragu onog kako je utemeljena, obrazuje, odgaja i priprema nove generacije za život koji traži potpunog kompletnog insana, verziranog u mnogo čemu i za mnogo što. Medresa u Mostaru više je od medrese, više je od škole! Ona ima veliki društveno-politički, kulturno-historijski i nacionalni značaj za našu zajednicu, naš grad i naše društvo“, istakao je Muftija mostarski.

Muftija Dedović je prije svečanosti obilježavanja Dana Karađoz-begove medrese upriličio posjetu svim razredima i odjeljenjima u školi, u pratnji direktora Medrese, te se, kroz razgovor s učenicima i profesorima, upoznao sa gradivom koje izučavaju, ali i uspjesima koje postižu tijekom svog školovanja.

Tom prilikom, ali i tijekom svečanosti, muftija Dedović je ukazao svim prisutnim na značaj djela Karađoz-bega, na značaj povijesti i onog što je Mostar stoljećima bio.

Tijekom svečanosti muftija Dedović i direktor Karađoz-begove medrese uručili su zahvalnicu i prigodan poklon dugogodišnjem zaposleniku škole, kuharu Muharemu Muhi Redžiću, te mu zahvalili za nesebičan doprinos u radu medresanske kuhinje i restorana. Svečanost je završena hair-dovom koju je proučio magistar Suad Mujakić, pomoćnik direktora za Internat.

Foto:Anadolija / Karađoz-begova medresa obilježava 464 godine postojanja

Nakon svečanog programa, u atriju škole je održana i svečana sjednica Nastavničkog vijeća, na kojoj su o radu Medrese i njenim uspjesima i izazovima sa kojima se susreće govorili direktor Tulek i muftija Dedović.

Kopirati
Drag cursor here to close