Vatikan

Kad papa ode u bolnicu: Velika je razlika u onome što su učinili papa Franjo i Ivan Pavao II

Kada je papa Franjo stigao u istu tu bolnicu prošle nedjelje, Vatikan je objavio priopćenje od samo dva odlomka nakon što je stigao u malenom automobilu, ušao brzo unutra i već se pripremao za operaciju debelog crijeva.
Kultura / Vjera | 07. 07. 2021. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Ivan Pavao II i papa Franjo

Prije nego je papa Ivan Pavao II. primljen u bolnicu Gemelli u Rimu 12. srpnja 1992., sam je to najavio svijetu tijekom svojeg redovitog nedjeljnog obraćanja na Trgu sv. Petra.

“Želio bih vam odati jednu tajnu”, rekao je prije nego je kazao da će te noći otići u bolnicu. Njegov odlazak iz Vatikana, mnoštvo koje ga je pratilo putem i njegov dolazak u bolnicu u crnom mercedesu kabrioletu prenosila je televizija.

Kada je papa Franjo stigao u istu tu bolnicu prošle nedjelje, Vatikan je objavio priopćenje od samo dva odlomka nakon što je stigao u malenom automobilu, ušao brzo unutra i već se pripremao za operaciju debelog crijeva.

Te dvije epizode pokazuju razlike u stilovima dvojice Papa kad je riječ o njihovu zdravlju, privatnosti i komuniciranju s javnošću.

Papa Franjo s vjernicima

Otkako je papa Franjo ušao u bolnicu u nedjelju, Vatikan je objavio pet jako kratkih priopćenja s osnovnim informacijama.

U priopćenju objavljenom u srijedu navodi se da je njegov oporavak “regularan i zadovoljavajući”, da redovito jede, da više ne prima lijekove intravenozno i da je biopsija potvrdila da je imao “tešku divertikularnu stenozu” ili suženje debelog crijeva.

Kada je papa Ivan Pavao II. bio u istoj bolnici, gotovo deset puta u 27 godina koliko je bio Papa, liječnici su objavljivali detaljna medicinska izvješća, razgovarali s novinarima u predvorju bolnice i postali slavni na večernjim vijestima.

Političari i drugi dolazili su u bolnicu iako ga nisu mogli vidjeti. Primao ih je njegov tajnik ili neki drugi vatikanski dužnosnik, upisali bi se u knjigu posjetitelja i snimile bi ih televizijske kamere.

Vjeruje se da je sam papa Franjo dao upute da njegov boravak u bolnici ne bude toliko izložen pogledima javnosti i da medicinska izvješća budu manje detaljna budući da on više čuva svoju privatnost od Ivana Pavla II.

Pape se razlikuju

“Svaka slavna osoba, uključujući Papu, drugačija je”, rekao je stručnjak za odnose s javnošću u jednoj velikoj medicinskoj ustanovi u Italiji.

“Bolnice se nalaze u teškoj situaciji kada liječe poznate ljude jer postoje strogi propisi o privatnosti, ali javnost želi informacije. Obično je na pacijentu da odluči koliko želi otkriti”, rekao je neimenovani stručnjak.

Rano u srijedu u Gemelliju su bile samo dvije televizijske ekipe i šačica fotografa. Poslali su ih na parkiralište i nisu smjeli biti u predvorju.

Tijekom boravaka pape Ivana Pavla II., predvorje je bilo puno medija. Novinari su pokušavali dobiti izjave liječnika, pacijenata i posjetitelja.

Predvorje bolnice u srijedu ujutro bilo je puno ljudi, ali ništa nije ukazivalo na to da jako važna osoba boravi na 10. katu velike katoličke bolnice.

Papa Ivan Pavao II s osobljem u bolnici

Dio tog kata je uvijek rezerviran za Pape i ima vlastiti odjel za intenzivnu njegu.

Ivan Pavao II., koji je postao Papa kao 58-godišnjak dok je bio još fit, imao je puno zdravstvenih problema tijekom svojeg pontifikata, počevši od toga da je ustrijeljen u abdomen 13. svibnja 1981. na Trgu sv. Petra.

Godine 1992. uklonjen mu je tumor na crijevima. Kasnije je iščašio rame, slomio bedrenu kost, bolovao od teške Parkinsonove bolesti i trebala mu je traheotomija da bi mogao disati prije nego je umro 2005.

Bolovao je dugo i javno i čak je napisao kako patnja može donijeti duhovnu korist.

Papa Franjo je jednom rekao novinaru da u slučaju da ga netko pokuša ubiti želi brzu smrt jer se boji boli, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close