Fra Miljenko Šteko

Drugi dan Mladifesta: Papina poruka je povijesni trenutak za sve

Međugorski župnik fra Marinko Šakota, zajedno sa župljanima i sudionicima 31. Mladifesta, u šest sati ujutro molio je slavna otajstva krunice, Lauretanske litanije i molitvu ''Sedam Očenaša' kod Gospina kipa na Brdu Ukazanja.
Kultura / Vjera | 03. 08. 2020. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi dan Mladifesta je i dan u kojem Crkva slavi Gospu od Anđela i Porcijunkulski oprost – tako da je cijeli dan bio u znaku sakramenta ispovijedi, a Međugorje je inače poznato kao ''ispovjedaonica svijeta''.

Program Mladifesta je nastavljen u jutarnjim satima molitvom krunice na Brdu Ukazanja. Međugorski župnik fra Marinko Šakota, zajedno sa župljanima i sudionicima 31. Mladifesta, u šest sati ujutro molio je slavna otajstva krunice, Lauretanske litanije i molitvu ''Sedam Očenaša' kod Gospina kipa na Brdu Ukazanja, piše medjugorje-info.com.

Poslijepodnevni program započeo je Uvodnom emisijom MLADIFEST 2020. u kojoj je gostovao fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovače franjevačke provincije Uznesenja Marijina. Prokomentirao je papinu poruku mladima koju je voditeljica, Sanja Pehar nazvala ''najljepšim darom mladima na ovom Mladifestu!''

Fra Miljenko je rekao kako je ova poruka zanimljiva iz dva razloga: prvi je taj što je to papin autograf, na njoj je njegov grb i njegov potpis – dakle to je važan povijesni trenutak za sve nas. Drugi aspekt je sam sadržaj poruke u kojoj papa tri puta citira postisinodsku apostolsku pobudnicu mladima CHRISTUS VIVIT (Krist živi) koja je u travnju 2019 predstavljena u Vatikanu. Posebno citira 8. i 9. djelove u kojima se govori o posvečenom životu i o odabiru vlastitog puta s naglaskom na temu same pobudnice a to je da KRIST ŽIVI – a to je mladima poručio na ovaj prekrasan način!“ – rekao je fra Miljenko.

U 17, 00 sati program se nastavio video prikazivanjem dokumentarnog filma ”Dono di Conversione” (”Dar obraćenja”) u produkciji informativnog centra Mir Međugorje: prudecentica je Marija Jerkić, a redatelj Fernando Perez.

Film govori o talijanskim supružnicima Romanu Magnaniju i Silvani Spallanzani koji su doživjeli jednu osobnu životnu tragediju – gubitak djeteta, a dolazak u Međugorje pomogao im je ponovno pronaći smisao svog života. Nakon filma koji je trajao oko petnaestak minuta, slijedio je red pjesme i red nadahnute i poticajne kateheze koju je mladima održao fra Danko Perutina.

On je podsjetio kako se upravo danas navršilo 39 godina i 39 dana od kada se Gospa prvi put ukazala u Međugorju i kako se Ona sve ove godine trudi naučiti nas moliti i ljubiti. Govorio je i o važnosti slušanja, ali i o tome kako za Boga nisu važne brojke nego da svako od nas prisutnih ili onih koji slušaju ove prenose programa, bude poput sjemena u svojoj okolini koje će rasti i donositi plodove obraćenja.

Podsjetio je mlade kako je i vjera započela od 12 apostola, ali se zahvaljujući njihovom snažnom svjedočanstvu života proširila na cijeli svijet. Također se osvrnuo na važnost obiteljske molitve, kućne crkve kojoj u centru ne treba biti TV ekran, nego oltar sa BIBLIJOM, KRUNICOM, SVIJEĆOM I BLAGOSLOVLJENOM VODOM. A posebno na dan u kojem slavimo Gospu od Anđela i oprost koji je dan sv. Franji, upravo nam on treba biti primjer i za našu radikalnu odluku za promjenom života, odbacivanje grijeha i okret prema svetosti – poručio je fra Danko.

U 18,00 sati uslijedila je molitva svete krunice koju su i ovoga puta predmolili mladi na više svjetskih jezika.

Kopirati
Drag cursor here to close