Simpozij

Doprinos islama civilizaciji i kulturi Europe

Kultura / Vjera | 15. 09. 2017. u 16:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O doprinosu islamske civilizacije i kulture Europi govori se na dvodnevnome 25. međunarodnom simpoziju, koji je u petak počeo u Islamskom centru u Zagrebu, a okupljeni znanstvenici iz različitih područja iznijet će činjenice koje bi mogle pomoći boljem razumijevanju islama i njegovu mjestu u povijesti razvoja ljudske civilizacije, prenosi Fena.

Kako je istaknuto, simpozijem se želi upoznati hrvatsku i širu javnost s nekim znanstvenim, povijesnim, filozofskim, kulturološkim i civilizacijskim činjenicama o kojima se rijetko govori, a koje bi mogle pomoći boljem razumijevanju islama i njegovu mjestu u povijesti razvoja ljudske civilizacije.

"Simpozijem 'Doprinos islamske civilizacije i kulture Europi' želimo skrenuti pozornost na dio europske povijesti koji je u svijesti europskog građanina rijetko prisutan", rekao je predsjednik Programskog odbora Danijel Bučan, dodajući kako je prvotna nakana simpozija obnoviti sjećanje.

"Htjeli bismo podsjetiti da se, zahvaljujući doprinosima islamskih mislilaca i znanstvenika, na tlu Europe razvila duhovna jezgra onoga što bi moglo biti idealom političke zajednice koja proklamira vrjednote tolerancije i razumijevanja drugoga", istaknuo je.

Simpozij je, dodao je Bučan, zamišljen kao prigoda da se upozori na potrebu revaloriziranja utjecaja islamske kulture i civilizacije kao jedne od pretpostavki povijesnoga razvojnog puta Europe te da se Europa i islam podsjete na to da medalja njihovih odnosa ima dvije strane - da, osim razlika koje ih razdvajaju, postoji važna zajednička dimenzija povijesnog naslijeđa.

Simpozij je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, piše Hina.

Hrvatski arabist Daniel Bučan govorio je o srednjovjekovnom prostoru mediteranskoga multikulturalizma na području Andaluzije u Španjolskoj, koja je bila pod islamskom vlašću, a gdje su se razvijale tri kulture - islamska, židovska i kršćanska.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanoviću u svojem je izlaganju govorio o odnosu između islama i Europe i zadaći muslimana u profiliranju tih odnosa.

Simpozij na kojem sudjeluju 24 znanstvenika iz Hrvatske, BiH i Makedonije organizirali su u sklopu 30. obljetnice otvorenja Islamskoga centra u Zagrebu Bošnjačka nacionalna zajednica za grad Zagreba i Zagrebačku županiju i Institut „Ibn Sina“ iz Sarajeva, pod pokroviteljstvom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i u suorganizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.

Kopirati
Drag cursor here to close