Darovi u drugima

Bajramski prijem mostarskog muftije: Ovaj grad i država zaslužuje iskorak i boljitak

Uz iskrenu dobrodošlicu muftija Dedović je izrazio zadovoljstvo, što je ponovo u prilici, da s bajramskog prijema u društvo s komšijama i predstavnicima drugih vjerskih zajednica, iz Mostara može poslati poruke suživota , dijaloga, mira i ljubavi.
Kultura / Vjera | 02. 05. 2022. u 21:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalni bajramski prijem mostarskom muftije mr. Salem ef. Dedovića održan je večeras u Centru za kulturu Grada Mostara.

Prijemu su prisustvovali velikodostojnici vjerskih zajednica sa sjedištem u Mostaru, predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i ambasada, izvršne i zakonodavne vlasti u Parlamentarnoj Skupštini BiH i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grada Mostara, Grada Konjica, predstavnici nevladinih udruženja, boračkih organizacija, oružanih snaga BiH, javni, društveni i zdravstveni radnici, brojni privrednici, glavni imami, imami, predsjednici medžlisa, sabornici Islamske zajednice u BiH, univerzitetski profesori, i istaknute ličnosti Mostara i Hercegovine.

Foto: PR / Bajramski prijem mostarskog muftije

Uz iskrenu dobrodošlicu muftija Dedović je izrazio zadovoljstvo, što je ponovo u prilici, da s bajramskog prijema u društvo s komšijama i predstavnicima drugih vjerskih zajednica, iz Mostara može poslati poruke suživota , dijaloga, mira i ljubavi. Podsjetio je da su i pripadnici dugih vjerskih svjetonazora u mjesecu aprilu obilježili svoje velike blagdane: Uskrs, Vaskrs i Pesah, koji su ljudima vraćali nadu u život i slobodu od svih oblika suvremenog ropstva.

Foto: PR / Bajramski prijem mostarskog muftije

"Istinska ljubav prema Bogu otkriva nam ono najljepše i najplemenitije u čovjeku. Ona ljude čini širokogrudnim i otvorenim. Vjera nas uvijek i iznova osnažuje i daje nam nadu da smo u stanju izgraditi bolje i pravednije društvo za dobrobit svih građana, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu odrednicu. Ovaj grad i država zaslužuje iskorak i boljitak, a mladi perspektivu u svojoj vlastitoj zemlji, a ne negdje drugo", naglasio je muftija.

Generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Nikola Menalo u svojoj poruci apostrofirao je važnost očuvanja moralnog zakona koji posljedično potiče na činjenje dobra i izbjegavanja zla.

"Ako to imamo kod sebe onda smo usmjereni prema dobru, a koliko god više toga imamo u sebi toliko ćemo uzmicati od zla. I kroz to se vrti cijeli čovjekov život", kazao je don Menalo.

Foto: PR / Bajramski prijem mostarskog muftije

Čestitku u ime Zahumsko-hercegovačke i primorske Eparhije izrazio je vladika Dimitrije. U kraćem obraćanju pridružio se izrečenim željama za mir, u svakom čovjeku, u srcu svakog ljudskog bića i svakoj zajednici i narodima.

"Današnji svijet pati od jednog nedostatka. Mi ljudi smo izgubili sposobnost da prepoznamo darove u drugima. To je najveća tragedija današnjeg čovjeka. Neka bi dragi Bog dao da se to u nama obnovi, pa ćemo u našim zajednicama, i vjerskim i porodičnim, funkcionirati bolje, a i međureligijska suradnja će biti bolja", rekao je vladika Dimitrije.

U službenom dijelu prijema pročitane su i bajramske čestitke mostarskog biskupa monsinjora Petra Palića i bivšeg generalnog vikara Hercegovačke franjevačke provincije fra Ike Skoke.

Kopirati
Drag cursor here to close