Knjiga najduže traje i najdalje stigne

Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.

Izložba će biti otvorena od 19. do 29. rujna 2023. godine, a zatim će do kraja godine biti prenesena još u tri grada: Sarajevo, Trebinje i Travnik.
Kultura / Umjetnost | 18. 09. 2023. u 07:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

19. rujna u 19:30 u Galeriji kraljice Katarine Kosača bit će otvorena retrospektivna izložba Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.

Ova značajna izdavačka kuća, poznata po svojim bibliofilskim izdanjima visokog estetskog nivoa i grafičkog umijeća kao i čistoti jezika dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim sajmovima knjiga. Osnovana je 12. rujna 1970. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Avdo Humo, za potpredsjednike Mak Dizdar, Nika Miličević i Čedo Kisić, a Skender Kulenović za predsjednika Izdavačkog savjeta. Za glavnog urednika i upravnika izabran je Ihsan Ico Mutevelić. Osnivači su utemeljitelji.

Tijekom 22 godine postojanja Prva književna komuna je surađivala sa najvećim imenima iz oblasti književnosti, likovne umjetnosti, nauke.  Njene knjige su brzo postale prepoznatljive. Gradimir Gojer je napisao: to je bilo vrijeme kad su "cvjetale" lijepe knjige, a bio je to i golemi pozitivni incident u vremenu i prostoru ekspanzije bh kulture.

Foto: PR / Prva književna komuna

Za izložbu je urađen katalog, plakat i četiri razglednice sa reprodukcijama slikara Dževada Hoze, Mersada Berbera i Dobrivoja Bobe Samardžića autora likovnih obogaćenja Komuninih knjiga, i sve to će biti  podijeljeno posjetiteljima.

Promotori izložbe bit će književnik i publicit Ivan Lovrenović i književnik i reditelj Nedžad Maksumić, a večer će glazbom uljepšati pijanistica Meliha Kulukčija. Autorica izložbe je Ranka Mutevelić.

Izložba će biti otvorena od 19. do 29. rujna 2023. godine, a zatim će do kraja godine biti prenesena još u tri grada: Sarajevo, Trebinje i Travnik.

Kopirati
Drag cursor here to close