Akademski slikar

U Umjetničkoj galeriji BiH izložba posvećena preminulom slikaru Anti Kajiniću

Izložba je realizirana u saradnji s HKD Napredak, a sadrži umjetnikova djela iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.
Kultura / Umjetnost | 11. 05. 2023. u 21:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / U Umjetničkoj galeriji BiH izložba posvećena preminulom slikaru Anti Kajiniću

Izložba posvećena nedavno preminulom akademskom slikaru i profesoru Anti Kajinić postavljena je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Kustosica Ana Đikoli kaže da Antu Kajinića obilježava jednostavnost, a njegovi radovi su vrlo specifični i prepoznatljivi. Na toj izložbi su vjerovatno, kako je kazala, najupečatljivije slike iz njegovog stvaralaštva.

To su radovi iz rane faze koje karakterišu vidljive forme i slike iz bijele faze koje su jako pojednostavljene i oživljene tek naznakama crteža, koji je sveden na minimum, ali dopunjen sugestivnim nazivima (često humorističnim), sposobnih da posmatraču zaista daju novi pogled na ono što posmatra.

- U slučaju Ante Kajinića, nazivi slika dominiraju. Ne preuzimaju funkciju slike, ali je dopunjuju. Ova izložba jeste koncipirana tako da slika i naslov stoje u ravnoteži - kazala je u izjavi novinarima prije otvaranja izložbe. 

Za bjelinu u njegovim djelima kaže da se tumači kao neki spokoj, ‘čak možda i kao naznaka onog svijeta, tišine.’ U njoj zapravo, kako je kazala kustosica, svako pronalazi ono što želi, a naslovi su tu da nas vode na tom putu.

Među postavljenim jeste npr. slika naslova ‘Avion je bio gladan i onda je on htio da pojede dijete od tete ptice za ručak i onda je se od toga kuća prepala, a drvo je se sakrilo’. Pojašnjavajući kustosica Đikoli navodi da slika sadrži tri osnovna elementa i kaže da to drvo koje se sakrilo stvarno se sakrilo u lijevom dijelu slike.

Izložba je realizirana u saradnji s HKD Napredak, a sadrži umjetnikova djela iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Počasni predsjednik HKD Napredak Franjo Topić ističe Kajinićev izražaj i viđenje umjetnosti, svijeta i čovjeka.

Kako je navedeno iz Umjetničke galerije BiH, Anto Kajinić obilježio je likovnu scenu Bosne i Hercegovine. Slikar rijetko modernog senzibiliteta, likovni aktivista, pokretač i dugogodišnji dekan Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, osnivač časopisa Akademija i likovni teoretičar, vrstan likovni pedagog. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama, bio osnivač i aktivni član likovne grupe KAMMEN, voditelj postdiplomskog studija Ars sacra na Akademiji u Širokom Brijegu, vodio koloniju PULS…

Anto Kajinić (Modriča, BiH 1953 - Zagreb, Hrvatska, 2023) završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1977, Odsjek za slikarstvo. Član je slikarske grupe KAMMEN. Jedan je od osnivača i voditelja vajarske kolonije u Zenici. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1980. i Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu od 1995. Osnovao je umjetničku galeriju HKD Napredak u Sarajevu 1995. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu bio je zaposlen od 1996. godine, zvanje redovnog profesora stekao je 2009. Dužnost prodekana preuzeo je 1998., a od 2007. do 2011. obnašao je dužnost dekana na istoj akademiji. Od 2005. godine predavao je na Sveučilištu u Dubrovniku.

Kopirati
Drag cursor here to close