Gostujuća izložba povodom maškara

U Tomislavgradu izložba "Didi s Kamešnice" Muzeja Cetinske krajine

Kako su priopćili organizatori, poklade – karneval, krnjeval, maškare, mačkare, fašnik, mesopust, običaji su koji u duvanjskom kraju pomalo, ali sigurno izumiru.
Kultura / Umjetnost | 07. 02. 2023. u 19:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Franjevačkom muzeju Tomislavgrad u subotu, 11. veljače, s početkom u 12 sati bit će otvorena gostujuća izložba Muzeja Cetinske krajine "Didi s Kamešnice".

Radi se o izložbi koja prikazuje pokladne običaje potkamešničkog dijela Cetinske krajine koji su zaštićena nematerijalna baština Republike Hrvatske.

Pokladnički običaji Cetinske krajine

Kako su priopćili organizatori, poklade – karneval, krnjeval, maškare, mačkare, fašnik, mesopust, običaji su koji u duvanjskom kraju pomalo, ali sigurno izumiru.

Imaju korijen u obrednim pohodima u formi svojevrsnoga narodnog kazališta u kojem glavni glumci, maskirani ophodnici, obilaze sela.

Bučnost, neumjerenost u jelu i piću, poruga i ismijavanje


Pored toga, obilježava ih pretjerana bučnost, neumjerenost u jelu i piću te izvrgavanje ruglu svih oblika društvene zbiljnosti.

Upravo takva kostimirana povorka, kažu, uveličat će i ovu izložbu tako što će u subotu, 11. veljače, od 10 sati šetati ulicama Tomislavgrada.

- Pokladna povorka 'Didi s Kamešnice' sastoji se od dvije skupine. U prvu skupinu uvrštavamo dide, ulogu dida i babe te crne i bile svatove, dok u drugu možemo svrstati komediju. Povorkom zapovijeda Turčin ili Arap koji postrojava i pregledava sudionike te pozorno prati da se ne miješaju crni i 'bili' svatovi. Najatraktivniji dio povorke čine didi. Na glavama nose ovčje mišine u visini do 1,5 m, a oko struka zvona. Obučeni su u staru odjeću s našivenim raznobojnim resama - pojasnili su iz Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

Nagradite povorku čašicom pića i suhomesnatim delicijama

Dalje navode kako će se ova vesela i bučna povorka šarenog kolorita zaustaviti na nekoliko mjesta po gradu i po pažljivo i strogo utvrđenim pravilima prezentirati pokladne običaje Cetinskog kraja.

Budući da je i duvanjski običaj počastiti maškare, organizatori su pozvali svoje sugrađane da se uključe u ovaj projekt i da s maškarama zapjevaju i zaplešu te ih nagrade čašicom i domaćim suhomesnatim delicijama, tako da se i u Tomislavgradu osjeti radost karnevala.

Kopirati
Drag cursor here to close