Moj bijeg u slobodu

U Počitelju završena šesta Internacionalna likovna kolonija

Počitelj je i ove godine bio domaćin velikom broju domaćih i stranih umjetnika.
Kultura / Umjetnost | 22. 09. 2018. u 19:31 Tekst: Anadolija agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna ustanova Muzej "Alija Izetbegović" i Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) organizirali su šestu Internacionalnu likovnu koloniju "Moj bijeg u slobodu", koja je održana od 14. do 22. rujna u Počitelju.

Počitelj je i ove godine bio  domaćin velikom broju domaćih i stranih umjetnika. Sudjelovalo je više od 20 umjetnika iz Hrvatske, Južne Koreje, Njemačke, Srbije, Turske, Slovenije i Kosova. Ova lokacija je i ove godine bila inspirativna za brojne umjetnike.

Clemens Beungkun Sou je u Počitelj stigao iz Seula.

"Dolazio sam na nekoliko kolonija u Istočnoj Europi, ali Počitelj ima najdužu tradiciju kada je organizacija kolonija u pitanju i ovo je nainspirativnije i najbolje mjesto za umjetničko stvaranje. Ljudi u Bosni imaju jako lijepa lica, tako da pored arhitekture inspiraciju vidim i u ljudima", zaključuje Beungkun.

Umjetnica Gabriele Schaffartzik je stigla iz Njemačke i kaže da je za nju BiH jako interesantna zbog svoje multikulturalnosti, posebno Sarajevo. 

"Ovo je drugi put da sam u Počitelju, a kada sam dolazila prvi put odmah sam se zaljubila u ovo mjesto. Želim da se zahvalim Muzeju 'Alija Izetbegović' na pozivu i osjećam privilegiju što sam ovdje. Za mene je ovo sjajno iskustvo, jer u Njemačkoj nemamo likovne kolonije, ustvari nemamo nikakvu tradiciju likovnih susreta u Njemačkoj. Bila sam na nekoliko kolonija u regiji, ali ova je posebna, jer se osjećam uzvišeno, u Počitelju nemam osjećaj za vrijeme, osjećam kao da vrijeme stoji i da mogu da kreiram svoju umjetnost na način na koji želim", izjavila je gošća iz Njemačke.

Teme ovogodišnje kolonije bile su slobodne, samim tim se pojavio i dosta širok raspon neposrednih umjetničkih nadahnuća i rezultata, okupljenih u zajedničkom tematskom naslovu "Moj bijeg u slobodu".

Direktor Javne ustanove Muzej "Alija Izetbegović" Adnan Žiško zahvalio je svim likovnim umjetnicima koji su se odazvali da sudjeluju u radu likovne kolonije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close