Stazom mog djetinjstva

Prva likovna izložba 13-goodišnjeg dječaka iz Mostara

Od malih nogu je pokazivao zanimanje za crtanje.
Kultura / Umjetnost | 04. 04. 2022. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva likovna izložba ''Stazom mog djetinjstva'' Noe Radoša je održana u nedjelju, 3.4.2022. godine u Joga centru Lama. Izložba slika je realizirana u okviru projekta Upoznaj Hercegovinu: Sunčana strana juga.

Noa Radoš, izuzetno talentirani 13-ogodišnji dječak, potencijalni slikar i mladi umjetnik iz Mostara, predstavio je svoje radove kroz prvu samostalnu likovnu izložbu imena ''Stazom mog djetinjstva''. Posjetitelji su mogli pogledati izložene radove koji su nastali tijekom odrastanja Noe Radoša, trinaestogodišnjaka koji unutar sebe krije umjetničku dušu i izuzetnu sposobnost za crtanje i slikanje.

Foto: PR / Prva likovna izložba: Stazom mog djetinjstva umjetnika Noe Radoša

Od malih nogu je pokazivao zanimanje za crtanje, ali ozbiljnijim slikanjem se počinje baviti 2019. godine kada upisuje Školu slikarstva u Mostaru, pod voditeljstvom i mentorstvom akademskih slikara Ibrahima Novalića i Maje Behmen Novalić.

Foto: PR / Prva likovna izložba: Stazom mog djetinjstva umjetnika Noe Radoša

U školi slikarstva koju je pohađao se upoznaje sa slikanjem na platnu, tehnikama ulje i akril. Samostalno istražuje različite tehnike slikanja i crtanja, te otkriva čari sjenčenja i crnobijele tehnike, a trenutni fokus je na Anime radovima. Slikarstvo za Nou predstavlja opuštanje, zabavu, te na slikanje gleda kao na igru sa bojama. Planovi za budućnost se odnose na istraživanje i rad na digitalnim crtežima, mada prema njegovim riječima neće zapostaviti niti klasične tehnike slikanja na platnu.

Foto: PR / Prva likovna izložba: Stazom mog djetinjstva umjetnika Noe Radoša

'''Svako dijete može biti umjetnik' rekao je Pikaso, što je zaista istina i ovo je danas moja poruka svoj djeci. Ovom izložbom želim pokazati svoj talenat i predstaviti svoje radove te motivirati drugu djecu da ne odustaju od svojih talenata jer svako dijete može biti umjetnik.

U svom radu imam maksimalnu podršku od obitelji i prijatelja. Vrlo sam zahvalan na ukazanoj prilici da izložim svoje radove, da se predstavim i pokažem svoj talenat. Mnogo mi znači sudjelovanje u projektu Sunčana strana juga. Zahvaljujem se Udruženju Hera i Joga centru Lama koji su omogućili da se moja izložba održi. Hvala svima vama koji ste došli na izložbu i podržali moj rad'', rekao je Noa prilikom otvaranja izložbe.

Foto: PR / Prva likovna izložba: Stazom mog djetinjstva umjetnika Noe Radoša

Slikanjem motiva iz Hercegovine te prikazivanjem sunčane strane juga kroz oči umjetnika je rezultiralo umjetničkim djelom koje će služiti kao medij promoviranja Hercegovine. Ovaj dio projekta Sunčana strana juga je bazirana na pružanje podrške mladim umjetnicima Hercegovine, motivaciji djece i mladih da budu ustrajni u svojim ambicijama i talentima, dok je prvi dio projekta bio posvećen upoznavanju kulinarskih specijaliteta Hercegovine koja su veliko obilježje sunčane strane juga.

Tradicionalni specijaliteti hercegovačke kuhinje su dostupni u online verziji, na instagram stranici Udruženja (centar_hera_mostar). Ovim putem se zahvaljujemo Hercegovkama koje su sudjelovale u realizaciji prve faze projekta te su rado podijelile svoja kulinarska iskustva i recepte koje prenosimo sa koljena na koljeno i na taj način ih čuvamo od zaborava – ostavljamo u nasljeđe novim generacijama. Projekat je podržan od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ. 

Kopirati
Drag cursor here to close