Otvorena izložba

''Praško proljeće'' u Mostaru

Praško proljeće je prija svega vratilo narodu nadu da bi njihova zemlja opet mogla biti demokratska...
Kultura / Umjetnost | 18. 10. 2018. u 20:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba ''Praško proljeće'', otvorena je večeras u Ćorovića kući u Mostaru.

Ova izložba je organizirana povodom obilježavanja 50-e godišnjice od početka okupacije bivše Čehoslovačke u reakciji na Praško proljeće 1968. godine.

''Ovog puta u fokusu je 1968. godina, kada je izvršena invazija pet država Varšavskog pakta predvođena Sovjetskim savezom, te je ugušeno je Praško proljeće koje se dogodilo u Čehoslovačkoj, kada je reformator komunističke partije pokrenuo proces postupne demokratizacije zemlje. Iako su bili predvođeni komunističkom partijom događaji su išli u privlačenje velikog segmenta čehoslovačkog društva.

Fenomen koji nije poznat u posljednjih 20 godina, postao je običajan u društvu. Ukidanje cenzura, sloboda izražavanja, otvaranje zemlje prema svijetu... No Praško proljeće je prije svega vratilo narodu nadu da bi njihova zemlja opet mogla biti demokratska te da će se opet moći slobodno disati i živjeti'', rekao je na otvaranju izložbe veleposlanik Republike Češke u BiH Jakub Skalník.

Sve navedeno je, kaže Skalnik, ubila takozvana bratska pomoć vojske Varšavskog pakta koja je ilegalno upala u Čehoslovačku.

"Politički lideri su bili oteti i odvedeni u Moskvu kako bi potpisali ponižavajući sporazum o prisustvu sovjetskih grupa i proces demokratizacije se počeo gušiti, do smrti, kada nastupa depresivna era, tzv. 'normalizacija'. To je trajalo do studenog 1989. godine kada je to stanje bilo urušeno Baršunastom revolucijom, a ova izložba govoru upravo o takvim događanjima", poručio je Skalník. Izložba ostaje otvorena za razgledanje narednih sedam dana.

Nakon otvaranja izložbe 'Praško proljeće' u Ćorovića kući u suradnji sa SPKD 'Prosvjeta', na sceni 'Karel Čapek' u sklopu Pozorišta lutaka Mostara upriličeno je otkrivanje slike češke slikarice, te otvaranje izložbe 'Arhitekt Karel Paržik'.

U okviru ovog programa nastupio je i zbor 'Češka beseda' iz Banja Luke. Prisutnima su se obratili veleposlanik Češke u BiH Jakub Skalnik, te predsjednica udruženja 'Češka beseda' Marženka Havlik Andulajevič. Nakon nastupa zbora, ukratko je promoviran prvi dio kronike Udruženja građana 'Arhitekt Karel Paržik' Mostar.

Ove događaje su pomogli ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke, veleposlanstvo Republike Češke u BiH, SPKD 'Prosvjeta', te Pozorište lutaka Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close