Nakon 13 godina

Posljednja želja i testament: Virgilije Nevjestić sahranjen na zagrebačkom Mirogoju

Današnji pokop snimala je i filmska ekipa produkcijskih kuća „Kadar“ iz Širokog Brijega i „Olimp“ iz Zagreba na čelu s redateljem Zdenkom Juriljem i to za potrebe filma „Tihi skitnica“ koji je u završnoj fazi.
Kultura / Umjetnost | 10. 02. 2023. u 15:15 Gloria Lujanović / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Virgilije Nevjestić, hrvatski grafičar, slikar i pjesnik i njegova supruga Danielle Brikar, sahranjeni su danas u obiteljsku grobnicu na zagrebačkom Mirogoju.

Posmrtni ostatci Virgilija Nevjestića i Danielle Brikar pokopani na zagrebačkom Mirogoju 

Posmrtni ostatci jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća rođenog u Duvnu (1935.) koji je preminuo u Parizu 2008. godine, kao i posmrtni ostatci njegove supruge Danielle Brikar, danas su, nakon 13 godina, položeni u zajedničku obiteljsku grobnicu na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Foto:Bljesak.info / Obiteljska grobnica Virgilija Nevjestića i Danielle Brikar

Testament ovog velikog umjetnika, između ostalog, sadržavao je i zahtjev da se posmrtni ostatci njega i njegove supruge, polože u Zagrebu, za što je zadužio i obvezao svog jedinog nasljednika – nećaka Ivana Nevjestića. 

Testamentom tražio da ga se sahrani u Zagrebu

Okupljeni prijatelji, rodbina, kao i kolege iz svijeta umjetnosti i kulture koji su poznavali i cijenili ovog velikog bh., hrvatskog i francuskog grafičara, slikara, pjesnika i profesora, prisustvovali su današnjem ukopu posmrtnih ostataka koji su prije nekoliko dana ekshumirani iz grobnice u Parizu.

Foto: Bljesak.info / Obitelj Virgilija Nevjestića na pokopu posmrtnih ostataka

Procesiju i prigodnu molitvu vodio je fra Vlatko Marić, veliki prijatelj Virgilija Nevjestića i tajnik Francuske franjevačke provincije, naglasio je kako je Nevjestić želio „počivati u domovini“. 

Foto:Bljesak.info / Fra Vlatko Marić, tajnik Francuske franjevačke provincije i prijatelj Virgilija Nevjestića

"Virgilije se vraća u domovinu" 

“Virgilije se vraća u domovinu onako kako je i htio. Nama neka bude zajedničko s njime i njegovom Danielle da jedni u druge gledamo s nadom i ljubavlju, jer je to jedino što nam ostaje“, rekao je fra Vlatko Marić.

Današnji pokop snimala je i filmska ekipa produkcijskih kuća „Kadar“ iz Širokog Brijega i „Olimp“ iz Zagreba na čelu s redateljem Zdenkom Juriljem i to za potrebe filma „Tihi skitnica“ koji je u završnoj fazi. 

Foto:Bljesak.info / Fra Vlatko Marić i Tomislav Bubalo

"Duh Virgilija Nevjestića luta od Duvna, Zagreba, Pariza"

''Film treba početi s premještanjem njegovih i supruginih posmrtnih ostataka iz pariškog groblja Bagneux, a završava sahranom na Mirogoju što je njegova oporučna poruka. Između tih dviju radnji kao duh po ugledu na Wendersove anđele iz 'Neba nad Berlinom' pojavljuju se duh i tijelo Virgilija Nevjestića, a njegov lik kroz igrane scene, pratimo u današnjoj perspektivi. Duh Virgilija luta gradovima i prostorima gdje je živio i koji su ga formirali kao umjetnika'', rekao je ranije za Bljesak.info redatelj Zdenko Jurilj. 

  / Zdenko Jurilj, filmski redatelj, redatelj filma "Tihi skitnica"

Uskoro film "Tihi skitnica" u režiji Zdenka Jurilja 

Kroz igrano-dokumentarne scene bit će ispričan život 'vječitog lutalice iz sela Kolo' kako je sam sebe još za života nazivao. Bit će to svojevrsna filmska šetnja od sela Kolo kod Tomislavgrada, preko Zagreba do Pariza.

Bit će to i umjetnički pregled njegovo ostavštine iz ateljea koji je od Francuske kao zaslužni umjetnik dobio na dar na Boulevard Saint Jacques 28. i čija je zbirka u Nevjestićevoj obitelji sačuvana'.

Foto:Bljesak.info / Posljednji ispraćaj Viriglija Nevjestića i Danielle Brikar

Nevjestić se proslavio u Parizu i Francuskoj od 1968. pa do smrti 2009. godine. Bio je jedan od najvećih europskih grafičara i likovnih umjetnika, te jedan od vodećih francuskih intelektualaca tada. Osim likovnom umjetnosti, pisao je poeziju i tekstove za kazalište.

Francuska akademija znanosti i umjetnosti smatra ga jednim od najvećih likovnih umjentika 20. stoljeća 

Francuska akademija znanosti i umjetnosti čiji je član postao još za života, svrstava ga u najveće slikare-grafičare 20. stoljeća.

Iza njegove velike umjetničke karijere ostao je bogat opus – grafičke mape, crteži, bibliofilska izdanja, a na pariškom Montparnasseu gdje je dobio atelje kao zaslužni umjetnik, družio se s nekim od najvećih umjetničkih imena tog doba – Pablom Nerudom, Salvadorom Dalijem, Ezrom Pound, Samuelom Beckettom, Maxom Ernestom i drugima, ali i s hrvatskim piscima – Borisom Marunom, Tinom Ujevićem, Dragutinom Tadijanovićem i drugima. -

Kopirati
Drag cursor here to close