Djelo palestinske umjetnice

Isus Krist u inkubatoru - umjetnica odala počast bebama ubijenim u Gazi

Na Kristovo rođenje Rimljani su ubili tisuće djece, a na Božić nakon 2023. godine ubijaju se palestinska djeca u Gazi, rekla je Rana Bishara
Kultura / Umjetnost | 26. 12. 2023. u 12:50 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinska umjetnica Rana Bishara inkarnirala je Isusa Krista u inkubatoru u gradu Betlehemu na Zapadnoj obali kako bi odala počast palestinskim bebama ubijenim u Gazi u inkubatorima zbog smrtonosnih izraelskih napada, javlja Anadolija.

Umjetničko djelo, izloženo na Trgu jaslica u blizini crkve Rođenja Kristovog, kreirala je Rana Bishara, prikazujući Dijete Isusa kako leži u inkubatoru na palestinskom šalu.

Došla u Betlehem zbog mira

"Došla sam u Betlehem da postavim ovu skulpturu ispred crkve Rođenja, Kristovog rodnog mjesta. Na Kristovo rođenje Rimljani su ubili tisuće djece, a na Božić nakon 2023. godine ubijaju se palestinska djeca u Gazi", rekla je ona.

Palestinska umjetnica je naglasila:

"Došla sam u Betlehem zbog mira, kažem zaustavite rat, Krista ubijaju izraelske bombe koje ubijaju ljude i djecu u Gazi."

Prethodno su proslave Badnje večeri u Betlehemu otkazane zbog razornog rata Izraela u Gazi.

Božić se svake godine obilježava 25. prosinca u zapadnim, a 7. siječnja u istočnim crkvama.

Kršćani u Pojasu Gaze nazočili su ponoćnoj misi u ponedjeljak, dok je posebna vjerska služba održana u ponoć na Badnje veče u nedjelju u crkvi Svete obitelji u centru Gaze.

Gaza u Ruševinama

Međutim, ovogodišnji Božić obilježen je intenzivnim izraelskim bombardiranjem, pa je ta noć bila jedna od najnasilnijih noći tijekom izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. listopada, a u napadima je ubijeno najmanje 20.674 Palestinaca, uglavnom žena i djece, i povrijeđeno više od 54.536.

Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Izraelski napadi su ostavili Gazu u ruševinama, pri čemu je polovina stambenih objekata oštećena ili uništena, a oko 2 milijuna ljudi raseljeno je unutar gusto naseljene enklave zbog napada i nestašice hrane i vode.

Kopirati
Drag cursor here to close