Tomislavgrad

Otvorena izložba Ernesta Markote 'Greccio-Božić Franje Asiškoga'

O izložbi su govorili fra Marko Kepić, koji je napisao predgovor katalogu izdanom za ovu izložbu, kao i kustos gradske galerije Tomislav Vučemil ...
Kultura / Umjetnost | 16. 12. 2023. u 09:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu manifestacije "Božiću u susret" u Gradskoj galeriji KIC-a u Tomislavgradu u petak je otvorena izložba Ernesta Markote pod nazivom "Greccio – Božić Franje Asiškoga".

O izložbi su govorili fra Marko Kepić, koji je napisao predgovor katalogu izdanom za ovu izložbu, kao i kustos gradske galerije Tomislav Vučemil dok je izložbu otvorio gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Bože Milić.

Fra Marko Kepić kazao je tom prigodom kako autor posjeduje veliku stvaralačku energiju koja mu omogućavaju gledanje i onoga što se ne vidi, a što na različite načine određuje ljudsko djelovanje.

Po riječima samog autora, izložba je nastala u povodu 800. obljetnice otkako je sveti Franjo prikazao prve jaslice u Grecciu, koje se do danas slave na sličan ili identičan način.

Svoju viziju Franjinih jaslica i samoga mjesta Grecca koju je osobno doživio u svojoj mašti autor je, kaže, prenio na platno, od samoga prikaza Franje i jaslica do odlaska na samo mjesto jaslica.

Sinoćnji program upotpunili su Mirjan Bukmir iz Mostara i Luka Bubaloiz Ljubuškoga koji su publiku razveselili prigodnim adventskim i božićnim pjesmama.

Kopirati
Drag cursor here to close