Impresivna zdanja

Novi muzeji svijeta: Kairo dobiva najveći arheološki kompleks, Varšava muzej moderne umjetnosti, a Toronto Holokausta

Ove se godine otvara niz senzacionalnih muzeja u svijetu - od Velikog egipatskog muzeja u Kairu, preko onog Holokausta u Torontu do Varšave koja iščekuje otvorenje Muzeja moderne umjetnosti.
Kultura / Umjetnost | 09. 01. 2023. u 18:30 G.L. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svijet će tijekom nove, 2023. godine, postati bogatiji za nekoliko novih senzacionalnih muzeja koji će, ne samo obogatiti kulturnu i turističku ponudu svojih gradova i zemlja, nego predstavljaju i istinska remek- djela moderne arhitekture.

Veliki egipatski muzej u Kairu 

Ove se godine otvara i dugo iščekivani Veliki egipatski muzej u Kairu koji se gradio dvadeset godina, a u kojem bi se trebala naći neprocjenjiva riznica drvenih antikviteta Egipta, zemlje čija su blaga u 19. i 20. stoljeću istraživači raznijeli po cijelom svijetu, pa i danas traju neki od sudskih procesa kojima Egipat traži povrat svojih arheoloških spomenika nulte kategorije.

Očekuje se da bi se ovaj muzej mogao otvoriti uskoro, iako točan datum još uvijek nije poznat.

Foto:Internet / Veliki egipatski muzej u Kairu

Veliki egipatski muzej bit će najveći arheološki muzejski kompleks na svijetu, a izlošci i eskopanati uključuju blago kralja Tuta,  faraonska umjetnička djela i sto tisuća artefakata koji datiraju od prapovijesti Egipta.

Impresivno zdanje čiji je motiv očekivano piramida 

Zdanje novog muzeja je impresivno, a projektirali su ga Heneghan Peng Architects (arhitektonska tvrtka koju su osnovali Róisín Heneghan i Shih-Fu Peng u New Yorku 1999. godine, koja danas djeluje iz Dublina i Berlina), i to kao monolitnu zgradu kojoj je glavni motiv piramida, zaštitni znak Egipta i njegove slavne povijesti. 

Osim toga, ove godine bi se trebao otvoriti i novi muzej New Yorka - Centar za znanost, obrazovanje i inovacije Richard Gilder. 

Toronto otvara Muzej holokausta, a Varšava moderne umjetnosti 

To je proširenje Američkog prirodoslovnog muzeja, a novu je zgradu projektirao Studio Gang. Ona ima amorfni oblik, s otvorima nalik na špilje, što prostor čini savršenim za priču o kukcima i mikroskopskim bićima, od prapovijesti do naših dana. Taj se muzej otvara 17. veljače 2023.

Foto:Internet / Muzej Holokausta u Torontu

Britanija očekuje otvorenje novog muzeja u Manchesteru, Los Angeles će dobiti Hammer muzej, korejski Busan novi Umjetnički muzej, kanadski Toronto veliki Muzej holokausta, a Poljska u svibnju slavi veliko otvorenje Muzeja moderne umjetnosti u Varšavi.

Kopirati
Drag cursor here to close