Prvi školovani kostimograf na području bivše Jugoslavije

Na početku kulturne manifestacije "Andrićevi dani" izložba o Milici Babić Andrić

Kulturna manifestacija ''Andrićevi dani'' 2022. godine za prvi programski sadržaj ima priređivanje izložbe ''Milica Babić Andrić – život i djelo''.
Kultura / Umjetnost | 05. 10. 2022. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kulturna manifestacija „Andrićevi dani“ 2022. godine za prvi programski sadržaj ima priređivanje izložbe ''Milica Babić Andrić – život i djelo''.

9. listopada, kada će se navršiti 130 godina od rođenja književnog nobelovca, u Zavičajnom muzeju Travnik bit će otvorena postavka izložbe nastale u produkciji Centra za kulturu Šamac.
 
Postavka izložbe fokus stavlja na fotografije iz života Milice Babić Andrić, zajednički život Milice i Ive Andrića kao i radove ove umjetnice na polju kostimografije u trideset godina dugoj karijeri.

Ona je bila prvi školovani kostimograf na području bivše Jugoslavije i profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti i Pozorišnoj akademiji.

Milica Babić Andrić rođena je u Bosanskom Šamcu, u trgovačkoj obitelji kao kćerka Stevana i Zorke Babić, 2. septembra 1909. godine. Budući da su joj roditelji bili imućni omogućili su joj školovanje u Beču i Parizu. U Beču je završila slikarstvo, a u Parizu se školovala za kostimografa.

Foto: PR / Milica Babić Andrić – život i djelo

Bila je zaposlena u Narodnom pozorištu Beograd, a surađivala je i sa pozorištima u Banja Luci, Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu. Znamenita Šamčanka, Milica Babić, javnosti je ipak ostala najviše upamćena kao supruga nobelovca Ive Andrića.

Opremila je oko 300 kazališnih predstava, opera i baleta u periodu od 1931. do 1963. godine. Pionir i u domenu filmske kostimografije, Milica Babić,  opremila je nekoliko prvih domaćih filmova: Živjet će ovaj narod, Njih dvojica, Mis Ston, Gospođa ministarka i dr.
 
Za rad na polju kostimografije dobila je nekoliko značajnih priznanja.                                             

U prvom redu to je Orden rada sa zlatnim vijencem kojim je nagrađena 1949.godine; nagrada Sterijinog pozorja u Novom Sadu 1956. godine. Ona je ujedno naš prvi kostimograf koji je primio ovu nagradu. Kao zaslužni građanin odlikovana je 1964. plaketom grada Beograda.   

Izložbu „Milica Babić Andrić – život i djelo“ u Travniku će predstaviti Milanka Blagojević, direktorica Centra za kulturu Šamac.

Postavka izložbe je do 23. listopada 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close