Stogovi sijena

Viđena prije više od stotinu godina: Na dražbi Van Goghova slika koju su zaplijenili nacisti

U katalogu Christie’sa stoji da slika “prikazuje Van Goghovu opsjednutost japanskom umjetnošću”.
Kultura / Umjetnost | 20. 10. 2021. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon više od stotinu godina otkad je zadnji put viđena u javnosti, slika Vincenta van Gogha, koju su svojedobno zaplijenili nacisti bit će ponuđena na dražbi, a očekuje se da će se postići cijenu od oko 30 milijuna dolara, piše CNN.

Scena žetve u akvarelu pod nazivom “Meules de blé” (Stogovi sijena) prikazuje žene koje rade na poljima u francuskome Arlesu. Van Gogh je akvarel naslikao 1888. godine, pošto se zbog lošega zdravstvenog stanja povukao na selo.

Za vrijeme boravka u Arlesu slikara je očarao pastoralni način života. Akvarel je jedno od nekoliko njegovih djela koje je naslikao na temu žetve u tome razdoblju.

U katalogu Christie’sa stoji da slika “prikazuje Van Goghovu opsjednutost japanskom umjetnošću”.

Ondje piše i da je slika prvobitno pripadala Van Goghovu bratu Theu te da je kasnije dobila novog vlasnika, židovskog industrijalca Maxa Meirowskog, koji ju je kupio 1913. godine. Suočen s antisemitskim progonima u Njemačkoj, Meirowski je bio primoran pobjeći iz zemlje pa je akvarel povjerio Nijemcu koji je u Parizu trgovao umjetninama.

Slika je potom dospjela u vlasništvo Miriam Caroline Alexandrine de Rothschild, koja je i sama pobjegla u Švicarsku nakon izbijanja Drugoga svjetskog rata.

Tijekom okupacije Francuske nacisti su opljačkali Rothschildovu zbirku, odnijevši sa sobom, među ostalim i “Meules de blé”. Godine 1941. slika je premještena u nacionalni muzej Jeu de Paume, koji su nacisti koristili za čuvanje zaplijenjenih umjetničkih djela koja su smatrali “degeneričnima”.

U katalogu Christie’sa piše da je “Meules de blé” potom premješten u dvorac Schloss Kogl u Austriji te je postao dijelom neimenovane privatne zbirke.

Izgubljenu je sliku obitelj Rothschild nastojala ponovno dobiti u posjed nakon pada nacističkog režima, no to im nije uspjelo.

“Stogove sijena” je 1978. kupio kolekcionar Edward Lochridge Cox, teksaški naftni magnat, koji je volio impresioniste.

Van Goghov akvarel dio je veće kolekcije Christie’sa s njegovim djelima, a u njoj su i slike ostalih poznatih umjetnika, poput Cezannea i Moneta.

Slika je posljednji put u javnosti viđena 1905. godine, kada je izložena u sklopu veće Van Goghove retrospektivne izložbe u amsterdamskom muzeju Stedelijk.

Umjetnine koje su opljačkali nacisti posljednjih su godina u središtu nekoliko vlasničkih sporova, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close