Centar za kulturu

Mostaru predstavljena izložba učenika regije Beokulis i Srednje škole primjenjenih umjetnosti

Kultura / Umjetnost | 05. 04. 2014. u 07:35 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Galeriji Centra za kulturu u Mostaru u petak je upriličeno otvaranje likovne izložbe učenika srednjih škola regije Beokulis i učenika Srednje škole primjenjenih umjetnosti Sarajevo, Odsjek grafike u klasi profesora Borisa Čistopoljskog.

Na izložbi je predstavljeno preko 120 radova iz oblasti likovne umjetnosti i fotografije. Beokulis, Beogradski Kuloarov likovni izraz srednjoškolaca Srbije, projekat je koji je zaživio 2009. godine i uključuje umjetničke škole iz Srbije i regije.

Projekat je prihvaćen od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije. Školaumjetničkih zanata osnovana je u vrijeme uprave austrougarske monarhije u Bosni. U ljeto 1997. godine počelo je renoviranje dotrajale zgrade škole.

Od 1994. godine škola radi po novom planu i programu, u kojem i dalje insistira na temeljnim likovnim disciplinama (grafičke, slikarske, vajarske), a učenici se osposobljavaju za samostalan rad i u oblastima grafičkog i tekstilnog dizajna, dekorativnog - zidnog slikarstva i obrade metala.

Kopirati
Drag cursor here to close