Centar za kulturu Mostar

Mostarcima predstavljena izložba 'Kao putnici' supružnika Sejdihović

Izložba će u Centru za kulturu Mostar ostati otvorena sljedećih desetak dana.
Kultura / Umjetnost | 24. 05. 2022. u 20:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kao putnici" naziv je izložbe Evire i Samira Sejdihovića koja je u utorak navečer otvorena u mostarskom Centru za kulturu.

Po riječima urednika kulturnih programa Centra za kulturu Mostar Darija Terzića, večerašnja izložba upriličena je u sklopu ciklusa "Trebao mi je neki novi početak" koji je taj centar pokrenuo prije dvije godine.

Foto: Bljesak.info / Mostarcima predstavljena izložba Kao putnici

''Ritam se malo pokvario zbog korone, ali do sada je u okviru tog ciklusa bilo devet-deset izlagača. Želja nam je da damo prostor i vrijeme ljudima koji se ne bave profesionalno slikarstvom, kojima je likovna umjetnost hobi, strast. Dajemo im prostor i priliku da se po prvi put predstave u jednoj pravoj galeriji, a odvojili smo ih u jednu posebnu grupu, jedno posebno vrijeme tako da i publika koja dolazi zna da to nisu profesionalci te će biti manje kritična prema djelima'', naglasio je Terzić.

Najveći broj predstavljenih djela, kako je dodao, urađen je na platnu, nešto je urađeno na kamenu, na koferu, u drvetu, a najviše zastupljeni motivi su priroda, pejzaži, cvijeće i slično.

Foto: Bljesak.info / Mostarcima predstavljena izložba Kao putnici

Elvira Sejdihović istakla je kako su ovom prilikom mostarskoj publici predstavili 36 radova.

''Na našim radovima su većinom pejzaži, Hercegovina, Stari most, cvijeće... Prvi put izlažemo i veliko mi je zadovoljstvo što smo dobili priliku da pokažemo ono što radimo. Očekujemo pozitivne kritike i da se svidi publici'', poručila je.

Foto: Bljesak.info / Mostarcima predstavljena izložba Kao putnici

Elvira Sejdihović rođena je 1977. godine. Skoro cijeli svoj život provodi u Mostaru gdje pohađa osnovnu i srednju školu. Završava studij za nastavnicu Islamske vjeronauke, a apsolvent je na Pedagoškom fakultetu u Zenici, na Odsjeku za islamistiku. Zaposlena je kao vjeroučiteljica, a slikanjem se bavi godinama koristeći razne tehnike.  

Samir Sejdihović rođen je 1972. godine u Mostaru gdje završava osnovnu i srednju školu te Pedagošku akademiju-Odsjek za islamsku vjeronauku. Kasnije, 2012. na FiN-u u Sarajevu diplomira na Odsjeku za islamsku teologiju.

Foto: Bljesak.info / Mostarcima predstavljena izložba Kao putnici

Slikanjem se bavi već od rane mladosti i u radu koristi različite tehnike i motive: od grafita do murala, instalacija, koristeći grafit, kamen, drvo, a bavi se i kaligrafijom. Izlagao je na nekoliko grupnih izložbi u Mostaru i Sarajevu. Zaposlen je kao profesor islamske vjeronauke. 

Izložba će u Centru za kulturu Mostar ostati otvorena sljedećih desetak dana.

Kopirati
Drag cursor here to close