M.T. Abraham Group

Mostar: Umjetnički radovi vrijedni više stotina milijuna KM na Međuarodnom sajmu

Djelo je upravo stiglo u Mostar nakon što je bilo posuđeno bečkom muzeju ''Albertina''.
Kultura / Umjetnost | 05. 04. 2022. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

M.T. Abraham Group na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru izložit će djela poznatih modernističkih umjetnika koja su u vlasništvu predsjednika grupacije Amira Grossa Kabirija, piše Večernji list BiH.

Jedno od izloženih radova biti slika poznatog talijansko-židovskog umjetnika rođenog u Toskani Amedea Modiglianija, koji se smatra izvanrednim slikarom 20. stoljeća.

Djelo je upravo stiglo u Mostar nakon što je bilo posuđeno bečkom muzeju ''Albertina''.

Iako je umro siromašan, danas su Modiglianijeva djela među najtraženijima i najskupljima u svijetu umjetnosti. Posljednja prodana slika 2018. godine ovog umjetnika dosegnula je cijenu od 186,000.000 USD.

Još jedan umjetnički rad koji će biti izložen djelo je jednog od najvećih francuskih impresionističkih umjetnika Edgara Degasa.

Riječ je o ''Maloj četrnaestogodišnjoj plesačici'' koja je prvobitno izrađena u vosku, a nakon umjetnikove smrti izlivena je u bronci. Degasov model bila je Belgijanka, balerina u Pariškoj operi Marie van Goethem.

Ova skulptura izazvala je revoluciju u svijetu umjetnosti. Činjenica da je bila odjevena u baletnu haljinu od pravog platna te da je imala periku od prirodnih vlasi svezanih svilenom vrpcom šokirala je publiku.

Ovaj brončani odljev izlagan je u najvažnijim svjetskim umjetničkim institucijama poput Muzeja Hermitage u Sankt Peterburgu, Muzeja umjetnosti u Tel Avivu te diljem svijeta: u Hrvatskoj, Španjolskoj, Kini, Bugarskoj i Grčkoj.

M.T. Abraham Group, koji podržava razvoj i uvažavanje umjetnosti kroz obrazovne programe, dat će doprinos kulturnom i sociološkom aspektu Bosne i Hercegovine otvaranjem ''The Hub of Fine Arts'' u Mostaru. Svečano otvorenje planirano je za svibanj ove godine.

Večernjak navodi kako će to biti jedinstven prostor u regiji u kojem će biti izloženo više od 100 radova međunarodnih majstora modernizma, a svoju posebnost će predstaviti kroz visokokvalitetne umjetničke izložbe.

Jedno od budućih izložaka u ''The Hub of Fine Arts'', koji će se prvi put vidjeti na Mostarskom sajmu, djelo je genijalnog francuskog umjetnika Henryja Matissea koji se smatra jednim od najutjecajnijih slikara modernizma i povijesti umjetnosti uopće.

Kopirati
Drag cursor here to close