Svjetski dan osoba s Down sindromom

Mostar: Predstavljeno 'Kresivo'

Uz predstavljanje i izložbu, uručene su plakete podupirateljima Udruge.
Kultura / Umjetnost | 21. 03. 2021. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom svjetskog dana osoba s Down sindromom u Mostaru u Galeriji „Rondo“ održana je promocija slikovnice ''Kresivo'' Hansa Christiana Andersena nastale u sklopu radionice Udruge za Down sindrom Mostar.

Uz predstavljanje i izložbu, uručene su plakete podupirateljima Udruge.

Inače, Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Datum simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma (trisomija), što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.

Foto: Bljesak.info / 

Svjetski dan syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine. Tijekom godina mnoge organizacije širom svijeta pridružile su se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se danas obilježava u čitavom svijetu.

Prosječno se jedno od 650 djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja.

Foto: Bljesak.info / 

Simbol današnjeg dana su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom jer obilježavaju poštivanje različitosti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

Kopirati
Drag cursor here to close