Sveučilišna galerija

Mostar: Otvorena izložba ''Služba oka''

Izložba pod nazivom ''Služba oka'', fra Petra Perice Vidića petnaesta je izložba postavljena u MMU s posebno naglašenim edukativnim karakterom postavke.
Kultura / Umjetnost | 17. 05. 2024. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Muzeju moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru otvorena je izložba slikara-franjevca, fra Petra Perice Vidića.

Izložba pod nazivom ''Služba oka'', fra Petra Perice Vidića petnaesta je izložba postavljena u MMU s posebno naglašenim edukativnim karakterom postavke.

Na izložbi je predstavljeno devedeset i tri djela iz njegovog bogatog opusa kao i reprodukcije vitraja koje je napravio za crkvu sv. Ante na Bistriku. Uz neke reprezentativne primjere po kojima je Vidić već poznat publici, na postavu se nalaze i najnovija djela koja do sada nisu izlagana.

Mnogobrojnoj publici obratili su se ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Marin Ivanović, Damir Zorić pročelnik Studija povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i potpredsjednik Matice hrvatske, povjesničar umjetnosti i autor predgovora za katalog Dinko Baković, dok je izložbu otvorio akademik Dragan Čović.

Foto: PR / Otvorena izložba ''Služba oka'' u Mostaru

Fra Petar Perica Vidić rođen je 1938. godine u Sarajevu. Osnovnu školu završio je u Sarajevu, a klasičnu gimnaziju u Franjevačkoj gimnaziji u Visokom. Studij filozofije i teologije završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Prije upisa na Akademiju, radio je u ateljeu akademskog slikara Gabrijela Jurkića, a nakon toga u ateljeu akademskog slikara prof. Stane Kregara u Ljubljani. U ljeto 1966. godine odlazi u Beč i pohađa Akademiju likovnih umjetnosti. Student je grafičkog odsjeka, u klasi prof. Maxa Melchera. Predavao je likovnu umjetnost, a poslije i povijest umjetnosti u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Vršio je mnoge dužnosti u svojoj zajednici a bio je i predsjednik ogranka Matice hrvatske u Sarajevu. Član je mnogih kulturnih i umjetničkih društava a od 1995. je i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH, a 2005. godine izabran je za redovnog člana. Izlagao je više puta na skupnim izložbama, a dosada je imao preko 100 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Izložba Služba oka, fra Petra Perice Vidića je otvorena od 16. svibnja do 23. lipnja 2024. godine, svaki radni dan u vremenu za posjetitelje od 9 do 15 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close