''More, rijeka, eho'' Biljane Sesar

Mostar: Izloženi zaboravljeni mir i istina

Na svu sreću, posjetitelji otvorenja izložbe - a osjetit će to i oni koji će tek kasnije zaviriti u Kosačinu galeriju – imali su priliku uloviti trenutak ljepote koju je na svojim platnima zarobila Sesar…
Kultura / Umjetnost | 08. 09. 2022. u 20:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Još uvijek postoje autori koji u tajni prirode, njenom redu i vrijednostima pronalaze davno zaboravljeni mir i istinu'', napisala je o izložbi Biljane Sesar ''More, rijeka, eho'' Inga Dragoje Mikulić.

Foto: Bljesak.info / 

I zaista, u slikama i skulpturama Biljane Sesar, koje su izložene u galeriji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, istinski se može zaviriti u tajne koje umjetnica skriva u svojim djelima stavljajući pred promatrača svijet i svjetove u kojima može otkriti i svoje i njezine tajne.

Dr. sc. Ljiljana Rajković kaže kako ''kroz svoju likovnu pripovijest, ispunjenom antičkim, mitskim, pa i zavičajnim interferencijama i aluzijama te značenjski usložnjenim motivima, Biljana Sesar govori o toj nestalnoj i nestajućoj ljepoti''.

Foto: Bljesak.info / 

Na svu sreću, posjetitelji otvorenja izložbe - a osjetit će to i oni koji će tek kasnije zaviriti u Kosačinu galeriju – imali su priliku uloviti trenutak ljepote koju je na svojim platnima zarobila Sesar i tu ljepotu, kojoj prijeti nestanak, zaustavila da je daruje promatraču.

Foto: Bljesak.info / 

Biljana Sesar rođena je 18. listopada 1955.godine u Mostaru. U Splitu je završila školu za primjenjenu umjetnost, kiparskog smjera, te Pedagošku akademiju Likovne umjetnosti u klasi profesora kiparstva Andrije Krstulovića i profesora kiparstva Ante Kaštelančića. U ranim studentskim danima pomagala je u ateljeu profesoru kiparstva Mirku Ostoji.

Bljesak.info / Sesar među brojnim posjetiteljima

Kao dugogodišnji likovni pedagog u nastavu unosi inovacije s novim metodološkim pristupom. Paralelno s radom u nastavi vodila je Atelje galeriju Sesar u Starom gradu – Mostar, gdje je imala mogućnost raditi i izlagati. Imala je veliki broj samostalnih izložbi, a sudionica je na brojnim skupnim izložbama i humanitarnim aukcijama slika.

Kopirati
Drag cursor here to close