20. svibnja

Mostar: 30 godina Kosače – izložba fotografija Ćirila Ćire Raiča

Izložba se organizira u sklopu Mostarskoga proljeća 2024. - Dana Matice hrvatske organiziran u suradnji s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače.
Kultura / Umjetnost | 19. 05. 2024. u 20:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prigodi 30. obljetnice Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru u ponedjeljak, 20. svibnja, u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače bit će otvorena izložba fotografija iz fundusa Udruge Ćiril Ćiro Raič.

Za likovni postav zaslužan je Dalibor Nikolić, a na izložbi će, uz Tatjanu Mićević – Đurić, govoriti i ravnatelj Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović i glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić-Milinković.

Večer će glazbeno obogatiti Karla Kraljević izvedbama na gitari i klaviru.

Događaj je u sklopu Mostarskoga proljeća 2024. - Dana Matice hrvatske organiziran u suradnji s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače.

'''Kosača' je dio nas, sastavni dio naših života. Taj objekt je prolazio zajedno s nama i s gradom sve ono što se u gradu i u našim životima odvijalo tijekom svih tih godina njezina postojanja. Jednako kako se uz taj objekt vežu lijepe uspomene stanovnika našega grada – promocije, festivali, proslave i sajmovi, uz nju se, što nam dio na ovoj izložbi prikazanih fotografija svjedoči, manifestiraju i oni drugi, nelijepi i neveseli događaji. Vidimo "Kosaču" ranjenu pogocima granata u posljednjemu ratu. Sjetimo se kako su konvoji Dječje ambasade upravo s njezina parkirališta kretali vodeći djecu i žene van grada u travnju i početkom svibnja 1992. godine. Sjetimo se i požara 1997. godine u kojemu je teško oštećena zgrada, osobito velika dvorana... A, onda vidimo fotografije kojima se dokumentira njezina obnova, uređenje i preporod...

Na kraju, obilježavajući trideset godina Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, sjećamo se i Ćire Raiča, čovjeka koji je neraskidivo povezan sa svim onim što se u tih proteklih trideset, a i cijelih šezdeset i više godina postojanja objekta s njime i onime što se u njemu događalo. Veći dio fotografija koje vidimo na ovoj izložbi, od kojih su neke primjeri vrhunskog fotografskog umijeća, djelo su tog malog a velikog čovjeka koji je uvijek, s fotoaparatom u rukama, tražio najbolji kut, najbolje svjetlo, najbolji trenutak da ovjekovječi naš grad i ono što se u njemu događalo. U tom njegovom predanom i neumornom radu, kako se i vidi na ovoj izložbi, današnja „Kosača“, kao
jedna od najvažnijih točaka kulturnog života grada, imala je vrlo važno mjesto. Srećom, njegov sin Vladimir, autor ostalih fotografija, nastavlja istim putom stvarajući i dalje neprocjenjivo blago uspomena dokumentarne vrijednosti koje će u nekim budućim vremenima svjedočiti o mjestu i važnosti 'Kosače'''– napisala je, među ostalim, u predgovoru povjesničarke umjetnosti Tatjana Mićević – Đurić.

 

O autoru:

Ćiril Ćiro Raič rođen je 1936. godine u selu Strgonice, općina Konjic. U Mostar dolazi 1952. i u njemu završava fotografski obrt 1955. godine. Dobiva posao fotografa u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode u Mostaru, u kojemu provodi cjelokupnu aktivnu karijeru.

Zvanje majstora umjetničke fotografije stekao je 1975. godine, kada je primljen u članstvo Udruge primijenjenih umjetnika BiH i Jugoslavije.Ostvario je, za života, 67 samostalnih i sudjelovao na stotinama skupnih i tematskih izložbi u zemlji i u tuđinstvu.

Preminuo je 12. veljače 2011. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close