Rubens

Majstor čiji je utjecaj vladao stoljećima u europskom slikarstvu

U svojim kompozicijama, redovito monumentalnih razmjera, s mnoštvom likova i u bogatom arhitektonskom ambijentu, ostvario je svestranu tematiku.
Kultura / Umjetnost | 28. 06. 2022. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: The Art Story / Peter Paul Rubens (28. lipnja 1577. Siegen - 30. svibnja 1640. Antwerpen)

Na današnji dan prije 445 godina, 28. lipnja 1577. u Siegenu je rođen utjecajni flamanski slikar Peter Paul Rubens.

Rođen je u Njemačkoj kamo su mu roditelji, protestanti, emigrirali iz Antwerpena u doba vjerskih progona. Nakon očeve smrti vratio se u Antwerpen i učio slikanje kod osrednjega majstora Adama van Noorta i romanista Otta van Veena, sljedbenika talijanskog smjera u slikarstvu.

Od 1598. član antwerpenskoga ceha sv. Luke. U Italiji je boravio od 1600., gdje je, studirajući djela majstora renesanse i suvremenih slikara (Tizian i Tintoretto), uglavnom formirao svoj stil.

U Mantovi je upoznao freske Andree Mantegne te bio dvorski slikar vojvode Vincenza Gonzage (1603–08). U tome je gradu za isusovačku crkvu naslikao veliki oltar Sveto Trojstvo kojemu se klanjaju Vincenzo Gonzaga i njegova obitelj (1604).

Za vojvodu je u Španjolskoj obavljao i mnoge diplomatske misije. Za boravka u Madridu bio je obasut mnogobrojnim narudžbama (dvanaest portretnih poprsja španjolskog kralja Filipa III.).

Foto: Internet / Rubens - Danijel u lavljoj jazbini

Također je djelovao u Genovi kao portretist visokoga društva (Markiza Brigida Spinola-Doria, 1606) i u Rimu, gdje je crtao antičke arheološke spomenike i pronašao nadahnuće u djelima majstora visoke renesanse i ranobaroknoga slikara Annibalea Carraccia.

Nakon povratka u domovinu otvorio je u Antwerpenu slikarsku radionicu (1609) i postao dvorski slikar nadvojvode Alberta, guvernera Nizozemske, te se oženio Izabelom Brant. Tada je započelo razdoblje oblikovanja njegova stilskog izraza do pune zrelosti.

Nakon smrti nadvojvode Alberta (1621) postao je povjerenikom regentkinje Izabele. U njezinoj je službi često odlazio u diplomatske misije u Španjolsku (gdje je susreo Diega Velázqueza) i Englesku (gdje mu je 1629. kralj Karlo I. dodijelio viteški naslov).

Zbog sve većega broja narudžaba organizirao je u svojem atelijeru proizvodnju u kojoj su, radeći po njegovim skicama i kartonima, sudjelovali mnogi učenici i pomoćnici (A. van Dyck, F. Snyders, J. Bruegel zvan Baršunasti, P. de Vos, Daniel Seghers i dr.).

U svojim kompozicijama, redovito monumentalnih razmjera, s mnoštvom likova i u bogatom arhitektonskom ambijentu, ostvario je svestranu tematiku.

Preminuo je u Antwerpenu 30. svibnja 1640. godine.

Video: Top 10 Paintings by Peter Paul Rubens

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close