Najvažniji korak

Likovna kolonija na Blidinju: Pomirenje očima umjetnika

Uz ugodno druženje, oko dvadesetak studenata sa likovnih Akademija iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, sudjelovalo je i na predavanjima i radionicama iz oblasti pomirenja, likovne umjetnosti i psihologije.  
Kultura / Umjetnost | 05. 09. 2022. u 10:23 K.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Relativno je koliko umjetnici danas mogu i koliko doprinose na uspostavi pomirenja među narodima u našim zemljama. To ne ovisi samo o autoru, građi i izrazu djela, već primarno otvorenosti publike za usvajanjem te ideje'', govori za Bljesak.info Doris La Mazza, studentica riječke likovne Akademije koja je protekle dane, zajedno s dvadesetak kolega studenata s drugih Akademija u regiji, sudjelovala na likovnoj koloniji u Parku prirode Blidinje.

Naime, od 29. kolovoza do 4. rujna na Blidinju je održana likovna Eko-kolonija u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji djeluje na izgradnji mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u našoj zemlji.

Neprocjenjiva prilika

La Mazza nam govori kako je ovo drugi put da sudjeluje na EKO koloniji, a za Blidinje ima samo riječi hvale. Navodi kako je čitava ova 'priča' iz pozicije studenta, neprocjenjiva prilika za upoznavanje kolega umjetnika te njihovog rada, razmjenjivanje mišljenja i iskustava, susretanje s kulturološkim razlikama i umrežavanje Akademija iz regije te u konačnici ostvaranje potencijalnih budućih suradnji.

Foto: Privatni album / Kolonija u Parku prirode Blidinje

Studentica iz Rijeke vjeruje da umjetnost otvara nevidljive kanale kako bi se našao put do istomišljenika, a o mostovima i umjetnicima smatra sljedeće:

''Generalno gledano, u raznim društvenim kontekstima uloga umjetnika bila bi 'brisanje granica' i 'gradnja mostova', neovisno o umjetničkoj grani ili mediju. S obzirom da je umjetnost specifična, možemo reći duhovna djelatnost, smatram da je povjerenje među narodima u umjetničkim krugovima već uspostavljeno komunikacijskim procesima na razini osjetilnosti i kreativnosti''.

Ideja za pokretanjem jedne ovakve kolonije krenula je iz Udruge EKO ZH. Park prirode Blidinje se, kako nam govore, nametnulo kao lokacija koja predstavlja nepresušnu inspiraciju za umjetnike.

Povjerenje i pomirenje na Blidinju

''Prekrasna priroda i opuštajuće okruženje rezultiraju impresijom kod mnogih sudionika kolonije'', potvrđuje nam Kristina Ćavar, mr. sakralne umjetnosti, koordinatorica 13. likovne EKO kolonije i članice Udruge.

''Uspostava povjerenja među narodima je najvažniji korak ka konačnom pomirenju u našoj zemlji, a naša aktivnost radi upravo na izgradnji povjerenja kroz umjetnost i likovno stvaralaštvo'', govori Ćavar za Bljesak.info.

Ideja je da se Blidinjski krajolici kao i kulturno-povijesne znamenitosti Blidinja i okolice kao i ljepote vjerskih građevina, stvori aktivnost koja, kako navode iz Udruge, doprinosi započinjanju širokog i iskrenog dijaloga u društvu, koji će voditi ka izgradnji povjerenja i posljedično, konačnom pomirenju u našoj zemlji.

''Polaznici su oduševljeni blidinjskim krajolikom, nekropolom stećaka Dugo Polje, a većina njih će sigurno dojmove zaokružiti i izletom u stari dio Mostara koji će napraviti po povratku'', ističe koordinatorica kolonije i dodaje kako je umjetnost most kada je riječ o stvaranju povjerenja.

''Svaka osoba reagira na umjetnost, a onaj koji stvara umjetnost briše nepovjerenje i otvara dijalog'', objašnjava.

Koliko poznajemo sebe?

S tim se slaže i Mirko Ilić, student trebinjske likovne Akademije, kojemu je ovo treći put da sudjeluje na EKO koloniji. Za organizatore, ekipu, i druženje proteklih dana ima samo riječi hvale.

''Iskreno to se ne može ispričati. Predivno druženje, predivni ljudi, predivna atmosfera, odlična organizacija. Svaka čast na ideji, odlična je stvar da se povežu ljudi drugih nacija, kultura, vjere. Da izmijenimo iskustva, znanja a i da se družimo te steknemo neka nova prijateljstva. Ja sam upravo ovdje proteklih godina stekao dobre prijatelje'', govori Ilić za Bljesak.info.

Uz ugodno druženje, oko dvadesetak studenata sa likovnih Akademija iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, sudjelovalo je i na predavanjima i radionicama iz oblasti pomirenja, likovne umjetnosti i psihologije.

Foto: Privatni album / Kolonija u Parku prirode Blidinje

''Razgovarali smo o svojim emocijama i svjesnosti nad njima. Jer za onoliko koliko poznajemo sebe, za toliko možemo raditi na pomirenju s drugima'', govori za Bljesak.info Kristijan Kraljević, magistar psihologije i jedan od predavača.

Uz Kraljevića, predavanje i radionicu na temu pomirenja održao je i psiholog Marko Matić.

Do kraja godine u planu je održavanje izložbe radova nastalih proteklih sedam dana na Blidinju, nakon čega će u Udruzi EKO ZH, koji za cilj imaju podizanje svijesti o ekologiji i umjetnosti, raditi na pripremi sljedeće, 14. Likovne EKO kolonije.

  / Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a 

 

Kopirati
Drag cursor here to close